DEBATT

Emil Gjerde Engebretsen
Gata utenfor cannabiskafeen Norske tilstander var full av folk som ville kjøpe med seg litt cannabis. Emil Gjerde Engebretsen, fra organisasjonen Normal, var til stede utenfor.

– Ved å legalisere cannabis brytes koblingen til økonomisk kriminalitet, vold og utenforskap

Systemet som KrF ønsker å være varsomme med å avvikle, er et marked styrt av organisert kriminalitet. Unge under straffbar alder blir rekruttert til å selge. Heller cannabiskafeen Norske tilstander på Bislett enn at vi sitter og venter på svenske tilstander.

Publisert

Vi er ikke nødvendigvis uenige med Oslo KrF i måten California forholder seg til blindsonen i bilen eller i hvordan USAs mest folkerike delstat har legalisert cannabis.

Vi er derimot uenige i at det gir mening å sammenligne oss med USA.

Forrige lørdag åpnet Norske tilstander, Norges første cannabiskafé. I kjelleren var det 10-12 sitteplasser, og på gateplanet kunne du velge mellom tre forskjellige cannabisblomster og et par spiselige kaker.

Så dukket ordensmakten opp

Dette skjedde på tross av at cannabis er kriminalisert i Norge. Halvannen time etter at butikken hadde åpnet, så dukket ordensmakten opp. De ga først beskjed om at de ikke skulle arrestere cannabisbrukere, deretter gikk de inn i butikklokalet og konfiskerte 30 gram med cannabis og avhørte innehaveren.

På forhånd hadde den nå siktede butikkeieren annonsert at han ville selge 600 gram tørkede blomster.

Kriminaliseringen og THC-graden

THC-nivået på blomstene i cannabiskafeen på Bislett lå på 19, 23 og 25 prosent. I Storbritannia blir ikke cannabisblomster med 19 prosent THC betegnet som cannabis, men som skunk, fordi den har så høy styrkegrad.

Normalt THC-innhold for en cannabisplante burde ligge mellom 0 og 10 prosent, men kriminalisering og en kraftfull håndhevelse av forbudet har bidratt til at sterkere produkter er det eneste konkurransefortrinnet, noe som har bidratt til økning i THC over tid.

Blåser det ut av proporsjoner

Kafeen Norske tilstander var en sivil ulydighetsaksjon som var varslet uten at politiet umiddelbart prioriterte det, så når KrF blåser opp dette til en «dødelig høyresving» i California, så er det ut av alle proporsjoner.

I etterkant har jeg snakket med flere som bruker cannabis og som støttet aksjonen, men som lot være å dukke opp på grunn av frykt for politiet.

En undersøkelse gjort av Kompetansesenter for rusfeltet viser at 97,5 prosent av cannabisbrukere ikke ønsker å snakke med politiet om cannabis. Tilliten er bygget ned over tid.

Styrt av organisert kriminalitet

At det ble åpnet en ekte cannabiskafé, står i kontrast til hvordan cannabis selges til vanlig.

Systemet som KrF ønsker å være varsomme med å avvikle, er et marked styrt av organisert kriminalitet. Et alternativ eller supplement til cannabiskaféer, er et cannabismonopol, akkurat som vi har for vin og brennevin.

Unge under straffbar alder starter ofte med høyt forbruk av cannabis, før de blir rekruttert til å selge. Dette er en introduksjon til videre økonomisk kriminalitet, vold og utenforskap. Ved å legalisere cannabis brytes denne koblingen, og unge beskyttes i større grad.

Hva skjer i Canada?

I 2018 legaliserte Canada cannabis, og det illegale markedet reduseres jevnt. For eksempel oppgir kun tre prosent av cannabisbrukere at de kjøper ulovlig cannabis, mens i Norge gjelder dette for 100 prosent av oss.

Det er ingen økning i psykoser i Canada, og debutalderen for å bruke cannabis har økt med to år. Selv om de har en liten økning i bruk hos den voksne befolkningen, mener vi at det er en liten risiko å ta, sammenlignet med å sitte stille i båten og vente på «svenske tilstander».

Powered by Labrador CMS