DEBATT

— Ikke en eneste Høyre-politiker ville fulgt samme logikk med egne penger. Likevel snur de logikken på hodet når de forvalter skattebetalernes penger. Det er ideologiske skylapper av verste sort, og hvor vanlige folk sitter igjen med regninga, skriver bystyrerepresentant Henrik Dahl Jacobsen i dette debattinnlegget.

- Oslo Høyre har aldri hatt respekt for våre skattepenger

Holmenkollen, som var anslått å koste 40 millioner – endte opp på 1.8 milliarder. Prisøkningen var på hele 4400%. Selv om dette er historie er det absurde at de fortsetter å gjenta gamle feil.

Publisert

I Vårt Oslo skriver Oslo Høyres finanspolitiske talsperson Per Trygve Hoff friskt om byrådets pengebruk, men jeg er ganske usikker på hvilken virkelighet Høyres Hoff befinner seg i.

Ved å trekke frem enkeltprosjekter som har blitt dyrere enn antatt, forsøker han å male et inntrykk som favoriserer hans virkelighet. Problemet er bare at historien er fylt av feil, noe han selv mest sannsynlig er helt klar over. I Oslo kommunes regnskap for 2021 kan man lese at prosjektene som sto ferdig i 2021, endte opp 700 millioner kroner billigere enn budsjettert. Dette er gjennomgående år for år.

Oslo var styrt av Høyre i nesten 40 år

Når enkeltprosjekter ender dyrere enn budsjettert, skyldes det at risikoen i utgangspunktet var stor, men samtidig helt nødvendige investeringer. Et eksempel er den såkalte reservevannforsyninga, den største investeringen Oslo kommune har tatt de siste årene.

Et slikt prosjekt har naturligvis en større usikkerhet fordi det er mindre erfaringer å hente fra tidligere prosjekter, enn eksempelvis når man bygger skoler. Likevel var investeringen nødvendig for å unngå en større risiko: At Oslo sto uten vann, og uten beredskap for denne situasjonen.

Hovedproblemet var at dette burde blitt bygd mye før. Da Arbeiderpartiet overtok Oslo, hadde Oslo blitt styrt av Høyre i nesten 40 år. Gang på gang ble det advart om at Oslos største trussel var bortfall av vann, men planene ble lagt i en skuff. Å bygge en ny vannforsyning var aldri spennende nok for Hoffs Høyre, og det ble ikke prioritert.

I samme periode da Høyre styrte var det derimot flust av mislykkede prosjekter som kostet skattebetalerne dyrt. Et skrekkelig eksempel var det såkalte Flexus-systemet, et billett-system som kosta over 600 millioner, men aldri ble tatt i bruk. For mange best kjent som de store klossene ved inngangen til T-banestasjonene, og som var del av bybildet inntil nylig.

Penger vi ikke får tilbake

Et annet eksempel var Holmenkollen, som var anslått å koste 40 millioner – men endte opp på 1.8 milliarder. Prisøkningen var på hele 4400%. Ved siden av Holmenkollbakken presterte daværende Høyre-byråd å kjøpe opp en gammel militærleir for å bli barnehage. I dag står den tom som et spøkelseshus, og har kosta kommunen 59 millioner.

Dette kommer på toppen av all eiendom de solgte på billigsalg. Fra 1997 til 2015 solgte Høyre-byrådet unna kommunal eiendom for 11 milliarder kroner. Eiendommene er i dag verdt 28 milliarder kroner, og er penger vi ikke får tilbake.

Kroneksempelet var da de solgte gamle Sjøskolen til 60 millioner kroner. Flere år senere ble bygget solgt på nytt fra en privat aktør til en annen for mellom 400 og 450 millioner kroner. I dag leier kommunen bygget for 20 millioner i året for å drive vgs.

Selv om dette er historie er det absurde at de fortsetter å gjenta gamle feil. Senest i november foreslo de at kommunen skulle kjøpe en barnehagetomt sentralt på Majorstuen, før så å selge den til en privat aktør og leie tilbake. Nylig kunne vi lese at Norges største kommersielle barnehagekjede hadde tjent over 2 milliarder på barnehager. Fortjenesten kommer fra at barnehagebyggene er finansiert av det offentlige, og som de etterpå er solgt med overskudd.

Bruker kommunens sparepenger, selger eiendom og tryller vekk ansatte

Ikke en eneste Høyre-politiker ville fulgt samme logikk med egne penger: Kjøp en leilighet sentralt på Majorstuen, selg den så til Heimstaden, og lei tilbake av de. Likevel snur de logikken på hodet når de forvalter skattebetalernes penger. Det er ideologiske skylapper av verste sort, og hvor vanlige folk sitter igjen med regninga.

Mest absurd er det at det selverklærte «ansvarlige Høyre» ikke en gang har klart å lage et lovlig budsjett i Oslo. For å få tallene til å gå opp bruker de kommunens sparepenger, selger eiendom og tryller vekk ansatte.

Høyre går om lag 600 millioner i underskudd på driftsbudsjettet i 2024. Istedenfor å rydde opp i eget rot, velger Høyres finanspolitiske talsperson Per Trygve Hoff å gå til angrep på alle andre enn seg selv. Jeg har et tydelig råd om hvor han kan starte med å rydde opp i økonomistyring; Oslo Høyres bystyregruppe.

Powered by Labrador CMS