DEBATT

Et hvert fattig menneske i Norge er et fattig menneske for mye, sier Johanna Engen.
Ethvert fattig menneske i Norge er et fattig menneske for mye, sier Johanna Engen.

- Vi som står i matkø foran Fattighuset, vi er ikke lenger fattige. Vi har en fattigdomsopplevelse...

Vi som står i matkø utenfor Fattighuset på Grønland for å få gratis mat. Vi som står med lua i hånda på Nav i Hagegata for å søke på økonomisk sosialhjelp. Vi har altså en fattigdomsopplevelse. Vi lever ikke lenger i fattigdom eller under fattigdomsgrensa.

Publisert

I dag fikk vi en ny omskrivning av virkeligheten. Fattigdomsopplevelse. Uttalt av Arbeiderpartiets leder og Norges statsminister. Det er synd på dem som har en fattigdomsopplevelse, sa han. Fattigdomsopplevelse, smak litt på det ordet.

Vi som lever i fattigdom og lever under fattigdomsgrensa har altså en fattigdomsopplevelse. Vi som står i matkø utenfor Fattighuset på Grønland for å få gratis mat. Vi som står med lua i hånda på Nav i Hagegata for å søke på økonomisk sosialhjelp. Vi har en fattigdomsopplevelse...

Frekt fra en med en rikdomsopplevelse

Det er så frekt og så ufyselig sagt av en med rikdomsopplevelse. Millioner på bok. Villa på Ris. Det er bedre å være rik og frisk enn fattig og syk sto det på russekortet hans. Der har du nivået.

Det vitner om en manglende forståelse hva fattigdom er og hva det gjør med folk. Det er et angrep på folks verdighet. Ethvert fattig menneske i Norge er et fattig menneske for mye.

Et voksende problem

En voksende fattigdom og store grupper som lever uten velferd og utenfor fellesskapet er et problem og en trussel ikke bare for den det gjelder, men for hele samfunnet.

Å være fattig handler ikke bare om lav inntekt, det handler også om en livssituasjon der man står utenfor både sosialt, psykisk, fysisk, kulturelt og politisk. Dette er ikke en opplevelse, men en virkelighet for over 500 000 mennesker i Norge.

Samtidig er LO-sjefen høy og mørk og uttaler at det er viktigere med høyere lønninger enn høyere trygder. Det jeg hører henne si er at syke mennesker som ikke er i stand til å stå i jobb skal fortsette å leve under fattigdomsgrensa.

Vi må fortsette å stå i matkøer og fortsette å ikke ha inntekt til det det mest basale. Husk dette når du går til valgurnene til høsten. Men husk også at Erna gjorde dette enda verre.

En fortauskant i Oslo

En vakker dag når natten er borte og lyset treffer støvet på den blå flasken i vinduskarmen skal jeg skrive et dikt om livet på fortauskanten.

Der et vingeslag puster i håret, et hjerteslag er livets morgenstrekk og vinterkulden har flyttet inn i blodårene.

Nattens drømmer blir dagdrømmer om en danser på fortauskantens scene.

Hilsen en forbanna fattiglus.

Powered by Labrador CMS