Tonje Tornes (41) ønsker seg flere tiltak som adresserer de økende økonomiske forskjellene i byen. Foto: Privat

— Vi trenger tiltak mot økende økonomiske forskjeller, mener Tonje Tornes

– Oslo er preget av ekstreme forskjeller, og vi må gjøre noe for å utjevne disse. Tomme bygg slik som Hagegata 30 og rektorboligen på Tøyen kan ikke fortsette å stå tomme, sier Tonje Tornes (41) fra Tøyen Orkester.

Navn: Tonje Tornes
Alder: 41
Bosted: Tøyen
Aktiv med: Jobber som tegneserieredaktør i Egmont, forfatter, aktiv i Tøyenkampanjen og styreleder for Tøyen Orkester.

Hva mener du Oslos politikere burde fokusere mer på?

Hva mener Oslo-velgerne?

  • Ved kommunestyrevalget 2019 kjører VårtOslo en serie saker hvor vi spør lokale ildsjeler hva de mener byen vår behøver
  • Hver dag frem til valgdagen 9. september vil vi publisere en sak fra byens ulike områder og bydeler
  • Kjenner du en lokal ildsjel vi burde kontakte? Tips oss gjerne på vår Facebook-side,
    eller på e-post: emilie.pascale@vartoslo.no

– Oslo er en delt by. Det er ekstrem fattigdom i deler av byen og ekstrem rikdom i andre. Jeg skulle likt at vi i større grad snakket om utjevning av denne skjevheten. Ikke kun fra et Robin Hood-perspektiv, som ofte blir en polemisering mellom fattig og rik. Men jeg ønsker i hvert fall en anerkjennelse av forskjellene og en politikk som kan minske disse.

– Jeg tror en slik politikk ville få overraskende mye oppslutning blant alle byens innbyggere. Men da måtte vi ha snakket om det på en helhetlig måte og vist til at alle må gi noe for at forskjellene skal minske. Jeg ønsker mer ansvarliggjøring av alle Oslo-innbyggerne, for vi trenger å ha en felles identitet rundt det å elske byen vår. Jeg er generelt veldig allergisk mot partier som prøver å sette oss opp mot hverandre.

Kan du nevne én positiv ting som har skjedd i Oslo de siste fire årene?

— Denne uken åpner en midlertidig flerbrukshall på Tøyen! Denne hallen var aldri en del av Tøyen-avtalen, men den var sterkt ønsket av folk som bor her. Så her var politikerne fra helt ulike partier lydhøre for våre behov, og de justerte rammene for avtalen etter innspill fra oss. Jeg får utrolig respekt for politikere som både kan forandre mening og samarbeide godt for å justere innholdet i en avtale slik at den i større grad tilfredsstiller beboernes behov.

Hva har nærmiljøet ditt behov for nå fremover?

— Jeg bor på Tøyen, og det er ikke et av byens rikeste områder, hvis du måler i inntekt og formue. Det siste tiåret har vi som bor her fått en annen verdifull skatt: hverandre. Vi er blitt stolte av å bo på Tøyen. Av å ha hverandre. Av å være fargeblinde og se at fellesskap nytter. Men dette betyr ikke at vi ikke har behov.

— Tøyen, og Oslo generelt, har behov for flere boliger til å huse dem som trenger det mest. Likevel står både Hagegata 30 midt på Tøyen torg og rektorboligen til Tøyen skole helt tomme. Sistnevnte har stått tom i fire år nå. Det skorter ikke på ideer fra oss som bor her, og generelt trenger vi en bedre dialog mellom alle som bor i byen. Er det virkelig slik at de rikeste av oss ikke bryr seg om de fattige, eller vet de bare ikke hva de kan hjelpe til med?Her har politikerne et ekstra ansvar, spesielt i å minne oss alle på at vi er en del et fellesskap. Og at vi ikke klarer oss uten hverandre.

Har du et favoritt-sted i Oslo?

— Oida...bare ett? Jeg har mange. Jeg digger Frognerbadet om sommeren, og jeg er så utrolig glad for at vi har Serieteket på Grünerløkka, landets eneste tegneseriebibliotek. Jeg har hatt så mange bra diskusjoner på Stopp Pressen, og det å gå tur rundt Vålerenga kirke er nesten helt magisk. Jeg digger også Oslos revyscene, teater og kinotilbud, samt Astrup Fearnley-museet og spaserturen man tar for å komme dit.

— Ellers elsker jeg at det er samme kunstner som har malt noen av maleriene på Rådhuset, Karl Høgberg, som har malt teatersalen på Tøyen skole. Det minner oss på en tid der det var bånd mellom ulike deler av Oslo. Disse båndene er vi nødt til å gjenskape. Vi er alle så rike i denne byen, på ulikt vis. La oss bli flinkere til å dele det med hverandre!

Powered by Labrador CMS