Konene ved vannposten. Skulpturen står på Tøyen torg. Foto: Geir Hem

Bevar «Konene ved vannposten» på Tøyen torg

Publisert

«Konene ved vannposten» har blitt en del av Tøyen og Tøyen torgs identitet. Tøyenløftet må ikke støte ut det historiske Tøyen.

Plan- og bygningsetaten behandler i disse dager en rammesøknad fra eiendoms- og byfornyelsesetaten om oppgradering av Tøyen Torg. I søknaden står det at de ønsker å fjerne skulpturen «Konene ved vannposten».

Det er mye diskusjon om at områdeløftet for Tøyen kan få en sosial profil som resulterer i at personer blir utstøtt. Men tøyenløftet må heller ikke støte ut det historiske Tøyen. Byrådet har bevilget 15 millioner kroner til oppgradering av Tøyen Torg, men det må ikke bli et gentrifiseringstilpasset og historieløst torg.

Skulpturen er laget av Odd Hilt. Den skildrer Tøyen før mange av boligene fikk innlagt vann. Skulpturen er et uttrykk for bydelens identitet. Statuen minner om en historie uten innlagt vann og toalett. Man trenger ikke gå lenger tilbake enn til 1970 og -80-tallet for å finne flere gårder uten innlagt vann.

Vannpost i Lakkegata på Grønland i 1951. Foto: Jan Fr. Sohlberg / Oslo Bymuseum
Grønland/Lakkegata

Grunnlaget for oppgraderingen er å skape «en torgflate som representerer Tøyen torgs historie og Tøyen torgs plass i lokalmiljøet», sier prosjektleder i bymiljøetaten, Malene Huvestad Rødbakk, til VårtOslo 26. april.

Bydelsutvalget i Gamle Oslo vedtok 18. mai: «Bydelsutvalget ber Plan-og bygningsetaten og Byfornyelsesetaten om å beholde skulpturen "Ved vannposten" på Tøyen torg, eventuelt finne en annen plassering på Tøyen».

Torget er rett plassering. «Konene ved vannposten» har blitt en del av Tøyen og Tøyen torgs identitet. Skulpturen må ikke fjernes! Først maleriene og nå skulpturene – i så fall roper jeg et høyt Skrik!

Powered by Labrador CMS