Tidligere MDG-leder Une Bastholm mener Oslo tingrett bruker hersketeknikk i sin dom om gruveavfall i Førdefjorden.

Hardt ut mot Oslo tingrett etter gigantregning: – Hersketeknikk

Stortingsrepresentant og Miljøpartiet De Grønne-politiker Une Bastholm ble overrasket over Førdefjord-dommen. Hun retter en streng pekefinger mot tingretten.

Publisert

Onsdag ble det klart at Naturvernforbundet og Natur og Ungdom tapte Fjordsøksmålet i Oslo tingrett. Staten får medhold for sin tillatelse til å dumpe gruveavfall i Førdefjorden.

Bastholm mener at naturen og dyrelivet hadde en svært sterk sak. Derfor er hun overrasket over dommen fra Oslo tingrett. Hun reagerer også sterkt på at naturorganisasjonene må punge ut for saksomkostningene.  

Av dommen kommer det fram at Naturvernforbundet og Natur og Ungdom må betale for sakskostnader til både Klima- og miljødepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet, tilsvarende en prislapp på 1,4 millioner kroner.

– At retten velger å sende hele regninga for sakskostnader på 1,4 millioner kroner til miljøorganisasjonene er en lei hersketeknikk. Det hindrer demokratisk tilgang til rettsstaten, sier Bastholm i en pressemelding.

Mener det er gammeldags og naivt

Tingretten begrunner beslutningen om sakskostnader blant annet med at naturorganisasjonene har blitt hørt i høringsinstanser og at de har påklaget flere av sakens tillatelser til overordnet forvaltningsorgan.

Bastholm mener det er gammeldags og naivt å dumpe gruveavfall i Førdefjorden, samtidig er hun takknemlig for at noen tar opp kampen.

– Jeg vil takke Naturvernforbundet og Natur og Ungdom for å bruke penger, tid og ressurser på å representere naturen i rettssystemet. Dette arbeidet er helt nødvendig for å styrke naturens rettsvern.

– Sinte og skuffede

– Vi er både sinte og skuffede. Denne dommen er en krise for naturens rettsvern i Norge, uttalte leder Truls Gulowsen i Naturvernforbundet etter at dommen ble klar.

Regjeringsadvokat Henrik Vaaler på sin side mener dommen i saken om gruvedeponiet i Førdefjorden er både omfattende og grundig.

– Det er tale om en svært omfattende og grundig dom, der alle relevante spørsmål i saken gis en detaljert behandling med forankring i bevisene, sier han til TV 2.

Vaaler er spesielt fornøyd med at Oslo tingrett konstaterer at forvaltningen hadde tilstrekkelig kunnskap om miljøkonsekvensen av sjødeponiet når tillatelse ble gitt, og at de EØS-rettslige kravene til saksbehandlingen ble fulgt.

Powered by Labrador CMS