DEBATT

Sosiale medier-ekspert Ståle Lindblad synes Valgstyret i Oslos beslutning om å skygge TikTok i valgkampen er merkelig.

– Når valgstyret i Oslo sier målet er å nå unge velgere, men vil droppe TikTok, bommer de fullstendig

Når valgstyret i Oslo ikke vil bruke TikTok for å gi unge innbyggere valginformasjon, og begrunner det med at «TikTok blir sett på som en kontroversiell kanal», blir det nesten komisk.

Publisert

– Synda er komen til Jorda, men vi vil ikkje ha ho i fargar.

Ordene tilhører tidligere NRK-sjef Einar Førde, og stammer fra da han som stortingsrepresentant gjorde narr av motstanderne av farge-TV. Det som til slutt førte til at Norge, som siste land i Europa, innførte farge-TV i 1972, var ikke at politikerne innså hvor bakstreverske de hadde vært. Grunnen var at det ikke lenger var mulig for NRK å kjøpe svart/hvitt produksjonsutstyr.

Vår tids farge-TV heter TikTok. Et sosialt medium laget av det kinesiske selskapet ByteDance.

Vokser raskt

Når valgstyret i Oslo ikke vil bruke TikTok for å gi unge innbyggere valginformasjon, og begrunner det med at «TikTok blir sett på som en noe kontroversiell kanal, blant annet på grunn av personvernhensyn», blir det nesten komisk.

De samme politikerne som i årevis har anklaget Meta for å være en versting på personvern, ønsker nå å få «gode innspill til hvordan utnytte mulighetene på Instagram og Facebook».

De tre siste årene, mens politikerne har kappes om å fordømme Facebook og Instagram for å ha dårlig innvirkning både på ungdom og samfunnet, har ungdommen strømmet til TikTok. I dag bruker ungdom i USA mer tid på TikTok, enn på YouTube. I Norge er TikTok i ferd med å passere Snapchat som den største kanalen blant de unge.

TikTok er ikke lenger bare kleine dansevideoer og lett underholdning. Stadig flere nyhetsmedier, organisasjoner og bedrifter har funnet veien dit. For mange unge er TikTok derfor den viktigste kilden til nyheter og informasjon.

Det er fa’li, det.

Deler TikTok data med myndighetene?

Fordi ByteDance, som har laget TikTok, er et kinesisk selskap, er mange godt voksne skeptiske til TikTok. Kan det være at kinesiske myndigheter har tilgang til dataene TikTok samler inn om oss? Det vet vi ikke.

Selv om ByteDance selv benekter at de deler data med kinesiske myndigheter, er det fornuftig å anta at de skjer i større eller mindre grad. Akkurat som sosiale medier i USA og Europa i noen tilfeller deler data med amerikanske og europeiske myndigheter, så må vi anta at også ByteDance gjør det i Kina. Kanskje i enda større grad, til og med.

Er TikTok farlig?

Men betyr det at det er farlig å bruke TikTok?

Nei, det er ingenting som tyder på at det er farlig å bruke TikTok. Ingen av våre sikkerhetsmyndigheter har gitt spesielle råd knyttet til TikTok. Selv ikke da det stormet rundt justisministerens bruk av appen, kom det kritiske uttalelser fra norske sikkerhetsmyndigheter.

EU har ikke anklaget TikTok for å bryte personvernbestemmelsene i GDPR, slik de har gjort med Meta og Google. De gransker riktignok TikTok for tiden, men har foreløpig vært mer kritiske til Twitter enn til TikTok.

Det er selvfølgelig viktig å være bevisste på hva vi deler av informasjon med TikTok, som med alle apper. Du trenger ikke dele posisjon, venneliste og så videre. Det samme gjelder innholdet du deler. Ikke del noe du ikke er komfortabel med at offentligheten får se.

Skivebom fra valgstyret

Å forsøke å skremme de unge fra å bruke TikTok fungerer like dårlig som å forsøke å skremme dem fra å feste før de fyller 18. I stedet bør vi fokusere på å gi dem gode holdninger, og lære dem kildekritikk.

Vil du nå ut til de unge med et budskap i 2023, er det få kanaler som er mer effektive enn TikTok. De unge og unge voksne bruker TikTok, Snapchat og Instagram hver dag, ikke Facebook. Tante og Onkel bruker Facebook. Når valgstyret i Oslo sier at målet er å nå unge velgere mellom 18 og 25 år, og så sier at de vil bruke Facebook i stedet for TikTok, bommer de fullstendig.

De kunne like gjerne ha brukt telefax.

Powered by Labrador CMS