Statsminister Erna Solberg og flere ministre besøker Samisk barnehage på Tøyen i Oslo i forbindelse med samenes nasjonaldag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Statsministeren feiret samenes nasjonaldag med barna i Samisk barnehage på Tøyen

Barna i Samisk barnehage på Tøyen feiret samenes nasjonaldag med statsminister Erna Solberg på besøk.

Publisert

«Heter det samenes nasjonaldag eller samefolkets dag?»

Dette er en debatt som blusser opp hvert år rundt 6. februar. I statsministerens kalender står det at hun markerer samefolkets dag. Men spør du noen med samisk bakgrunn, vil du nok få beskjed om at det heter samenes nasjonaldag.

Feil oversettelse

Regjeringen har tidligere uttalt at de velger å bruke «samefolkets dag» fordi det er navnet som er forankret i flaggforskriften. På sametingets nettsider står følgende:

«Begrepene 'samefolkets dag' og 'samisk folkedag' har etablert seg som følge av upresise oversettelser. Delvis også som et resultat av at begrepet nasjonaldag av enkelte har vært oppfattet som kontroversielt. Samekonferansen la imidlertid til grunn at samene er ett folk (nasjon) og at bruken av nasjonsbegrepet således ikke forutsetter en egen stat. Både samekonferansen (senere Samerådet) og de nordiske sametingene bruker offisielt begrepet 'nasjonaldag'».

Statsminister Erna Solberg, flankert av distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland og kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande, besøker Samisk barnehage på Tøyen i Oslo i forbindelse med samenes nasjonaldag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Språkrådet støtter samenes bruk av ordet 'Nasjonaldag'

Skulle du fremdeles være i tvil, er alle enige i bruken av det nordsamiske sámi álbmotbeaivi.

Lang tradisjon

Sammen med statsministeren på feiringen i barnehagen var blant annet distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) og kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande (V).

Samenes nasjonaldag har blitt feiret 6. februar siden 1993, og er felles for alle samer i Norge, Sverige Finland og Russland. Markeringen er lagt til 6. februar fordi det første samiske landsmøtet ble holdt nettopp da i 1917, i metodistkirken i Trondheim.

I 2003 ble samenes nasjonaldag en offisiell flaggdag i Norge, som betyr at alle offentlige bygg skal flagge med det norske flagget. Det er valgfritt om man heller vil bruke det samiske flagget i stedet.

Powered by Labrador CMS