DEBATT

Halloween på Edvard Munch Videregående Skole i Oslo.

– Ikke ta fra oss friheten vår til å velge videregående skole

DEBATT: I år kan være det siste året 10.-klassinger i Oslo fikk velge selv hvilken skole de ønsker å starte på. Vi har så langt hatt muligheten til å søke oss til den skolen vi har lyst til å gå på. Dessverre ønsker det rødgrønne byrådet å ta fra oss denne friheten.

Publisert

Det er på tide at politikerne lytter til oss elever og slutter å undervurdere vår rett til å velge hvilken skole vi skal gå på! Vi går i 10. klasse selv og gleder oss til å begynne på videregående, for det er blant de få valgene vi har mulighet til å ta på egenhånd.

Politikerne styrer landet, de styrer kommunene, de styrer mye av det som skjer i samfunnet vårt, men friheten til å bestemme vår egen videregående skole, burde vi elever ha krav på!

Vi vet selv best hvilken skole som vil passe oss – og det er rett og slett leit at byrådsleder Raymond Johansen og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen tror de vet bedre enn oss hvilken skole som vil være best for oss!

En ny start

Det finnes mange elever som blir mobbet, som ikke føler seg velkomne på den skolen de går på. For disse elevene det viktig med en ny start. Med fritt skolevalg får de muligheten til å søke seg vekk fra de menneskene som har mobbet dem og det området de mistrives i.

Disse elevene risikerer aldri få denne muligheten hvis byrådet bestemmer seg for å erstatte fritt skolevalg med nærskoleprinsippet eller loddtrekning.

Vi trenger motivasjonen

Fritt skolevalg gir oss elver noe å strekke oss etter. Vi setter oss et mål vi ønsker å oppnå og jobber hardt for det. Fritt skolevalg gir oss motivasjon!

Se for deg at uansett hvor mye du jobber og uansett hvor flink du blir, er det bestemt at du skal gå på nærskolen din eller en eller annen skole byrådet vil du skal gå på. Det er demotiverende og lite engasjerende.

Vi skulle ønske det var slik at alle var utrolig motiverte for å dra på skolen og lære nye ting, men slik er det dessverre ikke. Vi trenger noe som motiverer oss, noe som gjør at vi får lyst til å lære og gjøre det bra på skolen.

Øker sjansen for å lykkes

Vi mennesker sammenligner oss med hverandre hele tiden, og mange kan miste motivasjonen av at mange andre rundt presterer bedre på skolen enn en selv. De faller kanskje derfor ut av skolen. Dette må vi unngå!

Derfor er det viktig at elever får tilpasset undervisning og muligheten til å gå på en skole hvor mange andre forstår deg. Uavhengig av om du trenger mer utfordringer eller mer oppfølging i skolen, må skolen klare å tilpasse seg elevene slik at alle elevene får den utdannelsen de trenger for å sikre seg en trygg og god fremtid.

Dette vil være mye enklere å gjøre for en lærer hvis mange av elevene er på samme nivå. Fritt skolevalg hjelper derfor hver enkelt elev med å få en bedre mulighet til å lykkes i det samfunnet vi lever i!

Mest rettferdig

Sist, men ikke minst fører fritt skolevalg til at elever fra hele byen kan gå på samme skole uavhengig av hvor foreldrene dine bor og hvor mye de tjener.

Det bør ikke være tilfeldigheter, foreldrenes økonomi eller valg av bosted, som avgjør hvilken skole vi får lov til å gå på, men oss selv og vår egen innsats. Derfor er fritt skolevalg også den mest sosialt rettferdige inntaksordningen.

Fritt skolevalg er en mulighet for oss elever til å nå et mål vi setter oss, til å velge en retning for de neste tre årene som vi selv ønsker. Det vil hjelpe oss inn i et nytt miljø eller med å bli værende i det miljøet vi allerede er i.

Vi elever er de som kan vite best hvilken skole som passer akkurat oss. Vi vil fortsette å kunne ha muligheten til å velge hvilken videregående vi skal gå på selv.

Det er nettopp derfor vi står sammen med så mange andre 10. klassinger i byen som mener at fritt skolevalg er det mest rettferdige inntakskravet!

Powered by Labrador CMS