Det er bymiljøetaten som har gitt Fotballfesten AS, som står bak visningen av fotball-VM fra Qatar, tillatelsen til å bruke Youngstorget.

Samlet bystyre fordømmer VM-arrangør Qatar. Likevel får partyteltet på Youngstorget stå

— Fotball-VM har et vertskap som vel må sies å være et av de mest motbydelige regimer på denne jord, sa Ola Elvevold (SV), da bystyret diskuterte et Rødt-forslag om at Oslo kommune skal boikotte mesterskapet.

Publisert

Bakgrunnen for forslaget fra Rødt og gruppeleder Siavash Mobasheri er at Oslo kommune låner ut Youngstorget gratis til et partytelt som viser fotball-VM på storskjerm.

Rødt foreslo i bystyret at det ikke gis tillatelse på kommunal grunn til å sette opp skjermer eller supportersoner som skal vise mesterskapet i Qatar.

— Skulle nok sett utleie av Youngstorget ugjort

— En boikott av fotball-VM er et tydelig signal til Oslos befolkning, og ikke minst til titusener av barn og unge som brenner for fotball, om at Oslo kommune ikke godtar at fotballen blir brukt til å legitimere systematiske og grove brudd på menneskerettighetene, sier Mobasheri.

I bystyret fikk han ros for å ta opp problemstillingen med Qatars systematiske brudd på menneskerettigheter.

Men ingen partier blir med på å nekte for eksempel arrangøren som viser VM på storskjerm på Youngstorget.

Ingen partier i bystyret søttet Rødts forslag om kommunal boikott av fotball-VM.

— Mange ville nok sett utleie av Youngstorget ugjort. Men heller ikke Rødts forslag sier vel at man skal bryte kontrakten her, sier Ola Elvevold (SV).

— Qatar er et betalt diktatur der ytringsfrihet ikke eksisterer og der menneskerettighetsbrudd skjer regelmessig, sier Eirik Lae Solberg (H).

— Boikott vil ramme utelivsaktører

— Og det kan være ganske riktig å boikotte et slikt regime. Men det er Stortinget som vedtar boikott av land, og idretten som boikotter idrettsarrangementer. Vi har et prinsipp i Oslo bystyre at vi ikke driver med utenrikspolitikk, la Høyres gruppeleder til.

Også Fremskrittspartiet kritiserte VM-arrangør Qatar og tildelingen av mesterskapet, men vil ikke være med på en boikott som innebærer at utelivsaktører ikke får leie kommunal grunn under mesterskapet.

— La det være helt klart - Qatar burde aldri fått fotball-VM, sier Lars P. Solås (Frp).

— En boikott vil ikke ramme noen andre enn hardtarbeidende utelivsaktører i Oslo. Jeg kan nevne fotballpuben Bohemen, som har valgt å vise fotball-VM. Mens Vålerenga vertshus har valgt å boikotte. Begge deler respekterer jeg. Og det er kjernen i Frps ståsted, sier Solås.

Powered by Labrador CMS