Hva nå, Vålerenga?

Ole Gunnar Solskjær, Leif Gunnar Smerud og Gaute Helstrup
Vil en av disse ta over som ny trener i Vålerenga-sirkuset?

Hvem er aktuell som ny trener etter Fagermo på Intility?

Det er over 30 år siden Vålerenga hadde noe annet enn norsk trener, så vi får heller bli overrasket hvis det er veien de velger å gå. Jeg tror det blir norsk trener, og jeg tror det blir en av de som er nevnt her.

En drøy uke har gått siden Dag-Eilev Fagermos tid i Vålerenga var over. Siden da har spillerne hatt en uke ferie, mens det i kontorene på Valle har blitt jobbet med å finne hans arvtager.

Klanen har boikotta en TV2-journalist og trukket den tilbake igjen, mens flere og flere supportere har krevd at Erik Espeseth skal fjernes. Fansen har naturligvis også sine meninger når det kommer til neste trener og ikke minst hvem de absolutt ikke vil ha. Sirkus Vålerenga ruller videre for full maskin.

Denne uken skal vi i hovedsak snakke om ny trener, men må litt innom forrige ukes spalte før vi kan gå dit. Det som ble skrevet har engasjert både i sosiale medier og i et par podcaster.

Spesielt lønna til dagens daglige leder og ryktene om et dårlig arbeidsmiljø engasjerer. Vålerenga-styreleder Tor Olav Trøim har annonsert at han trekker seg ut som eier av Vålerenga i 2028. Da skal Vålerenga stå på egne bein og klare seg uten en milliardær i ryggen.

Kostnadene må ned

Akkurat nå er man et stykke unna å klare det, men én ting er i hvert fall sikkert, og det er at det må kuttes i kostnader. Espeseth er en kostnad i flere millioners-klassen. Han sa selv i et intervju forrige uke at han bor store deler av uka i Oslo, noe som mest nærliggende må bety en rekke hotellovernattinger.

Jeg antar at han ikke betaler det av egen lomme og at det samme gjelder for bilen han kjører rundt i. Da snakker vi plutselig en betydelig sum på toppen av den allerede altfor store lønna. Det blir bare mer og mer absurd for meg at han blir sittende.

Det rimer ikke med noe av det klubben sier når de uttaler seg om å bli milliardær-uavhengige. Jeg er verken matematiker eller regnskapsfører, men tenker at det kanskje kunne vært en idé at veien mot å stå på egne bein starter med å kutte i en så betydelig post i budsjettet.

Hva så med trenerjakten?

For å avslutte delen som omhandler Espeseth, så er det vanskelig å ikke dra egne konklusjoner når tidligere ansatte har takket meg for forrige ukes spalte og ikke minst det faktum at jeg fortsatt har til gode å se noen av de nåværende ta til orde for at kritikerne tar feil.

Nok om Espeseth for denne gang. Hva så med trenerjakten? Den siste uken har det naturlig nok blitt skrevet en hel del om hvem som kan være aktuelle for å ta over etter Fagermo på Intility.

Noen har blitt foreslått av media, noen har foreslått seg selv og noen har blitt foreslått av supporterne. Så har noen foreslått seg selv et par ganger til etter det igjen. Blant navn som er nevnt finner vi: Ole Gunnar Solskjær, Henning Berg, Thomas Holm, Pa-Modou Kah, Gaute Helstrup, Kjetil Rekdal, Leif Gunnar Smerud og selvfølgelig Morten Berre.

Et stort navn

Vi kan begynne med det dyreste alternativet blant disse. Han heter Ole Gunnar Solskjær. Hvis jeg skulle gjettet, så tipper jeg at dette er mannen som står øverst på ønskelista til Trøim. Stort navn og en profil som ville gitt Vålerenga masse oppmerksomhet både i inn- og utland.

Samtidig er han nok svært dyr, og jeg klarer ikke helt å se hvorfor han skulle ha lyst på en sånn jobb. I tillegg virker det som at dette ikke er en mann som står høyt i kurs blant fansen etter diverse varianter som ble gjennomført mens han var trener i Molde.

Dyr og ikke spesielt godt likt passer virkelig ikke nå. Solskjær blir ikke ny Vålerenga-trener.

Hva med Thomas Holm?

Thomas Holm har virkelig vært aktiv denne uka. Hans jobbsøknad har blitt sendt rundt til diverse aviser, og nærmest daglig har det kommet nye saker om at han burde få jobben. Han har blant annet uttalt at han blir overrasket hvis ikke Vålerenga ringer han.

I mine øyne er det overraskende om Vålerenga faktisk ringer han. Herlig type som spiller, men er trener for et 3. divisjonslag. Gapet derfra til Eliteserien er faktisk for stort. Selv om det selvfølgelig teller positivt at han kjenner klubben og byen godt.

Samtidig er det faktisk sånn at både Johannes Moesgaard (KFUM Oslo) og Gard Holme (Skeid), begge med flere år i VIF, trener hvert sitt Oslo-lag i OBOS-ligaen og ligger foran Holm i køen. Dog tror jeg alle de nevnte er uaktuelle i denne omgang.

Pa-Modou Kah hjem fra USA?

Pa-Modou Kah er et annet navn som har dukket opp, i hovedsak blant supporterne. Han har hatt diverse jobber i USA og Canada de siste årene og er nå assistenttrener for Charlotte FC i amerikanske Major League Soccer.

Han er en svært populær mann i Vålerengas supportermiljø og det er ingen tvil om at det hadde blitt liv om han tok over. Han har skaffet seg erfaring etter hvert, men jeg personlig er fortsatt skeptisk til at han er klar for å være hovedtrener i Vålerenga på nåværende tidspunkt.

Det skal sies at han er en mann som det ville vært kult å få tilbake, men han passer kanskje best som assistent? Det er tross alt 20 år siden sist han var involvert i norsk fotball.

Rekdal-retur?

Kjetil Rekdal ble også brått et aktuelt navn i denne diskusjonen da han fikk sparken forrige uke. Han har et veldig godt forhold til Trøim og kjenner klubben godt. Det som taler imot er at det gikk ordentlig dårlig i hans forrige periode i Vålerenga. Både på og utenfor banen.

I tillegg gikk det skikkelig i stå i Rosenborg. De ble redda av en danske forrige sesong som scora på alt han prøvde på, men i år har de rett og slett sett grusomme ut.

Her blir timingen feil, og jeg klarer ikke å se at dette skal være aktuelt. Ikke tror jeg han har spesielt lyst heller, så kort tid etter å ha feila i nok en prestisjejobb.

U21-sjef Smerud?

U21-landslaget starter sitt EM-sluttspill denne uken og trenes av Leif Gunnar Smerud. Der har han vært trener i mange år nå og gjort sine saker godt. Han har også dukket opp i denne diskusjonen og jeg har blitt hviska i øret fra flere at han er en av de aktuelle for jobben.

Han har vist over en lengre periode at han er god med unge spillere og har også resultater å vise til. En trener jeg ikke kjenner spesielt godt til, men som virker som en litt for grå og beskjeden type til å takle dette sirkuset. Det trekker heller ikke opp at han har spilt for både Lillestrøm og Lyn.

En favoritt

En annen som er god med unge spillere er Tromsø-trener Gaute Helstrup. Det han har levert i Tromsø hittil er enormt bra. En klubb som har slitt økonomisk i noen år, men som nå er på bedringens vei etter et par store salg forrige sesong.

Til tross for at flere profiler har forsvunnet ut dørene, ligger Tromsø i dag på en imponerende 3. plass etter at en tredjedel av sesongen er spilt. Skepsisen her går på hvordan han vil takle hele opplegget i Vålerenga.

Presset er ikke så stort, selv om det er større enn i Tromsø, men det er likevel en annen verden enn å være trener i nord. Han er relativt billig sammenlignet med flere av de andre og huker av flere av punktene klubben er på jakt etter.

Vålerenga skal nemlig stå på egne bein om noen år, så kanskje er det økonomiske viktigere enn før? Den største favoritten til jobben akkurat nå?

En naturlig kandidat

Siste vi skal innom er Henning Berg. Han har spilt i VIF, men gikk rett til Lillestrøm og har i tillegg trent både gjengen fra Åråsen og Lyn. Det i seg selv er ikke noe godt utgangspunkt.

Berg har etter hvert fått seg bra med trenererfaring, men har levert varierende resultater i de klubbene han har trent. Han fikk blant annet fyken etter en drøy måned som trener i Blackburn, men har også vunnet den polske ligaen med Legia Warszawa.

Frittalende og erfaringer fra flere store klubber er positivt. Vil være naturlig å ha på en liste over aktuelle.

Min stemmer går til…

I tillegg til de nevnte kan man ikke utelukke at sportdirektør Joacim Jonsson drar både svenske og danske navn opp av hatten.

Det er over 30 år siden Vålerenga hadde noe annet enn norsk trener, så vi får heller bli overrasket hvis det er veien de velger å gå. Jeg tror det blir norsk trener, og jeg tror det blir en av de som er nevnt her.

Så er det dette sirkuset igjen da. Hvem er det som skal bestemme dette? Trøim har sin mening, mens Jonsson antakeligvis har en annen. Og så har styret det siste ordet. Det lukter jo at dette kommer til å bli en lang prosess, så får vi se hva det ender med.

I mine øyne står det mellom Smerud og Helstrup, og hvis det er valgene man får, så går min stemme til sistnevnte. Men jeg er som kjent ikke matematiker, regnskapsfører eller personen som bestemmer dette.

Powered by Labrador CMS