– Vi har ikke helt oversikt over skadeomfanget, sier kirkeverge Kjetil Haga om situasjonen, der mellom 10–15 gravsteiner ble vandalisert.

Flere gravsteiner knust og vannkraner på full guffe etter hærverk: – Helt uforståelig

Både politi og brannvesen måtte rykke ut til den sentralt beliggende Gamle Aker kirke lørdag morgen. Her var gjerdet ødelagt, søpla tømt utover området og gravsteiner knekt. – Spesielt trist for familiene som er berørt, sier kirkeverge Kjetil Haga.

Publisert

Lørdag morgen kunne naboer av Gamle Aker kirke våkne opp til litt av et syn. 

Her var flere gravstøtter veltet, et gjerde ødelagt, søppelbøtte tømt utover og vannkraner satt på full åpning.

– Veldig trist

– Vi har ikke helt oversikt over skadeomfanget, men det er mellom 10–15 gravsteiner som har fått skade, forklarer kirkeverge Kjetil Haga.

Det var 10–15 gravsteiner som var blitt utført hærverk på.

Han sier Kirkelig fellesråd nå jobber tett med politiet og gravplassetaten, og sier at saken er anmeldt. 

Skadene på gravsteinene varierer fra å ha blitt veltet til å være brukket og knust.

– Det er helt uforståelig og veldig trist at noen vil bedrive hærverk på en kirkegård på denne måten. Og spesielt trist for familiene som er berørt, sier Haga videre.

Ingen mistenkte

– Det var en nabo som ringte inn til oss i dag tidlig. Vedkommende stusset over lyden av rennende vann som ikke stoppet. Brann og redningsetaten rykket derfor ut til kirken for å se om det var snakk om lekkasje, forteller operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt til VårtOslo.

Mens brannvesenet var på stedet og undersøkte, fikk politiet inn en ny melding fra enda en nabo, som fortalte at flere gravstøtter i området var blitt veltet og knust. 

Det var ingen mistenkte i saken, lørdag morgen. Det er det heller ikke sent lørdag kveld, men politiet har opprettet sak på forholdet.

Oslos eldste bygg

Det var ingen skade på selve kirken, som ble bygget på midten av 1100-tallet, og er dermed Oslos eldste bygning.

Kirkeverge Kjetil Haga sier de fortsatt arbeider med å avklare hvor mye på kirkens områder som er blitt vandalisert, og at de enda ikke har oversikt over skadekostnadene.

– Vi har god dialog med politiet, og må avdekke skadene og utbedre, sier Haga. 

Powered by Labrador CMS