— Jeg visste ikke at det var noe folk gjorde, men det var akkurat det jeg trengte, forteller Silje Marlen Øien.

– Mange skammer seg over å spørre om hjelp, sier alenemor Silje Marlen (23). Hun får selv hjelp fra frivillige til hverdagens gjøremål i hjemmet sitt på St. Hanshaugen

For Silje Marlen er det ikke alltid så lett å få hverdagen til å gå rundt. — Jeg tror flere mødre sliter med å spørre om hjelp. De tror kanskje at hvis man spør, er man en dårlig mor.

Publisert

I litt over to år har Silje Marlen Øien (23) bodd på St. Hanshaugen. Her er hun alenemor med to barn på fulltid, noe som fort kan være krevende. 

— Med to energibomber på fulltid kan det fort føles ut som alt for mye, og man blir utrolig sliten av å bare gjøre enkle ting i hverdagen, forteller Silje. 

— Man er absolutt ikke uovervinnelig bare fordi man har tittelen som mamma. Man blir heller mer sårbar, og det er lett å glemme.

Gjør en stor forskjell

Gjennom en samtale med en rådgiver fikk Silje Marlen høre at frivillige mennesker fra Oslo Sanitetsforening viet tiden sin til å hjelpe småbarnsfamilier og alenemødre med enkle, hverdagslige gjøremål. 

— Jeg visste ikke at det var noe folk gjorde. Men det var akkurat det jeg trengte, så det var et lett valg, gjenforteller hun.

Det er ikke alltid så lett å ha to energibomber 100 prosent alene, påpeker Silje Marlen.

Tiltaket Home-Start er en støttetjeneste for småbarnsfamilier som strever med hverdagen på ulike måter. Her hjelper Sanitetsforeningen familier med alt fra praktisk støtte til sosial støtte og veiledning.

Selv om Silje Marlen kun får hjelp en dag i uka av en frivillig fra Home-Start, gjør det en stor forskjell, påpeker hun. 

— Det er veldig deilig, selv om det bare er en dag i uka. Jeg får hjelp til å rydde, lage mat, og gjøre ting med barna. Det er de små tingene, men det gjør en kjempestor forskjell. Det høres ikke mye ut, men for meg er det sinnsykt mye, forteller hun.

— Det er lov til å trenge hjelp

Alenemoren sier hun er veldig fornøyd med hvordan prosessen har gått. Hun oppfordrer andre alenemødre som sliter med å gjøre det samme, men tror mange kvier seg for å spørre om hjelp. 

— Mødre er ofte noen av de staeste og stolteste menneskene. De kan slite med å innrømme for deg selv at det ikke handler om å ikke klare jobben, men å innse at man trenger hjelp til ting.

— Jeg tror flere mødre sliter med å spørre om hjelp. De tror kanskje at hvis man spør om hjelp gjør man ikke jobben bra nok, eller er en dårlig mor. Men det er lov til å trenge hjelp. 

Silje Marlen tror likevel det er langt flere alenemødre som får hjelp, enn det man hører om.

Silje Marlen sier man ikke blir uovervinnelig bare fordi man har tittelen som mamma. Tvert imot blir en mer sårbar.

— Det er nok fordi det er skambelagt å spørre om hjelp. Det synes jeg er veldig dumt. Jeg hadde spurt om hjelp igjen, og det er ingen skam i det.

Økning i antall henvendelser etter pandemien

Fatemeh Vaezi, markedskoordinator i Oslo Sanitetsforening, kan si seg enig i det Silje Marlen forteller. 

— Det er nok mange som tenker at de skal klare seg selv, men som heldigvis innser at det ikke er noe nederlag å be om hjelp for å komme over en kneik.

Vaezi forteller at det har vært en økning i antall henvendelser fra familier etter pandemien, der en del familier tar direkte kontakt, mens andre blir henvendt til foreningen via helsestasjon, psykisk helsevern, sosionomer, kreftkoordinatorer og familieterapeuter.

— Vi får langt flere henvendelser fra familier enn det vi har ledige frivillige. De frivillige hos oss sier ofte «Vi føler vi får mer enn vi gir». 

Oslo Sanitetsforening holder kurs for de som ønsker å være frivillige. Neste kurs starter 24. august hos Oslo Sanitetsforening på Smestad. 

Du kan lese mer om hva et oppdrag for en frivillig kan innebære på foreningens hjemmesider.

Powered by Labrador CMS