Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) på vei til sørgegudstjenesten i Oslo domkirke etter terrorangrepet mot Per på hjørnet og London pub.

Mener Emilie Enger Mehl burde vært informert om terrorvarsel før skyting mot Per på hjørnet og London pub

Per-Willy Amundsen (Frp) mener at regjeringen burde fått vite om terrorvarselet som PST var kjent med dager før skytingen mot Per på hjørnet og London pub i fjor sommer.

Publisert

— Jeg er svært overrasket. Jeg må si at jeg i utgangspunktet hadde tatt for gitt at justisministeren var informert. Det ville være naturlig i saker som dette, og det er også min erfaring at det skjer, sier Per-Willy Amundsen (Frp) til VG.

Amundsen er tidligere justisminister og leder nå Stortingets justiskomité.

Justisministeren gir PST støtte

Torsdag ble det kjent at Etterretningstjenesten fikk vite om mulige planer om et terrorangrep i Skandinavia noen dager i forkant av skytingen i Oslo i sommer.

Selv mente PST at de ikke hadde gode nok opplysninger om varselet til at de kunne varsle justisministeren. De får støtte av justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

— Som PST selv viser til, håndterer de en rekke varsler om mulige trusler. Det er PST som må vurdere hvilke saker som skal orienteres til Justisdepartementet, skrev Mehl i en epost til NTB.

PST mener varselet var vagt

– Generelt når PST varsler et politidistrikt om en mulig trussel, må det foreligge informasjon som politiet vil kunne bruke eller ha nytte av, sa assisterende PST-sjef Hedvig Moe til VG fredag.

— Det vil for eksempel være vanskelig for et politidistrikt å forholde seg til informasjon om et mulig angrep i Norge, uten å kunne si noe mer om når, hvordan, hvor i landet eller av hvem, mente Moe.

PSTs håndtering av varselet inngår i evalueringen av angrepet 25. juni, der to mennesker ble drept og over 20 personer skadd.

Evalueringen skal munne ut i en rapport som etter planen skal leveres 24. april i år.

Powered by Labrador CMS