Hamar 20240415. Vålerengas Tobias Johansen Breivold under finale 1 i NM ishockey mellom Storhamar og Vålerenga på CC-Amfi på Hamar.Foto: Lise Åserud / NTB
Tobias "Tuben" Breivold hadde flere kanonredninger, men det hjalp så lite mot et overlegent Storhamar-lag i den første NM-finalen.

Vålerenga fikk marerittstart på NM-finalene mot erkerival Storhamar

Opptakten til det som skulle bli den verst tenkelige starten for Vålerenga i første NM-finale, var det en tidligere lagkamerat som sto for. Og verre skulle det bli utover i kampen.

Tidligere Vålerenga-spiller Villiam Strøm slo an tonen mot gamle lagkamerater da Storhamar vant den første sluttspillfinalen i ishockey solide 5-1 mandag.

Strøm fikk ikke fortsette i Vålerenga etter forrige sesong, men ble hentet til Storhamar. Mandag sa han takk for sist ved å sende mjøsklubben opp i 1-0 i den første finalekampen på egen is.

– Har skutt 10.000 skudd mot Breivold

Scoringen kom etter ti minutters spill i første periode.

– Det var deilig. Jeg har bare spilt finale en gang før. Da scoret jeg også, så jeg vet at jeg pleier å gjøre det. Jeg tenkte det var på tide med et mål mot Vålerenga, smilte Strøm til TV 2 om målet.

Vålerenga-keeper Tobias Breivold måtte kapitulere.

Hamar 20240415. Vålerengas trener Fredrik Andersson under finale 1 i NM ishockey mellom Storhamar og Vålerenga på CC-Amfi på Hamar.Foto: Lise Åserud / NTB
Vålerenga-trener Fredrik Andersson (bak) fikk mye å tenke på etter nederlaget i den første NM-finalen.

– Jeg har skutt sikkert 10.000 skudd mot Breivold de siste fire årene, så jeg vet hvor jeg skal sette den, smilte Strøm, som samtidig ikke ville være med på at det betydde alt å score mot klubben han ikke fikk fortsette i.

– Det betyr mest fordi det er en toppmatch, og at det er viktig å få det første målet. Det ble litt eufori, der, sa han.

Stygg feil

Kun minuttet etter 1-0-scoringen kom kalddusj nummer to for gjestene fra Oslo. Samuel Solem satte inn 2-0 i det som egentlig var en jevn første periode.

Vålerenga slo tilbake tidlig i annen periode. Jørgen Karterud tente håpet om en snnuoperasjon med sin redusering etter bare 35 sekunders spill.

Storhamar hadde imidlertid mer på lager.

Patrick Thoresen satte først inn 3-1 på et gunstig tidspunkt.

– Det var et viktig mål. Vi var i en dårlig periode i kampen, sa Thoresen om scoringen.

Så utnyttet hjemmelaget en stygg feil av Mathis Olimb. Vålerenga-veteranen spilte på små marginer og ble straffet knallhardt. Jacob Berglund sto bak 4-1-målet.

Ampert

Tommy Hjelm satte inn 5-1 tidlig i tredje periode. Da var kampen for lengst vunnet for hjemmelaget, mens Vålerenga har mye å rette på foran de neste kampene i finaleserien.

På tampen ble det ampert med mange utvisninger. Det ga på et tidspunkt Storhamar muligheten til å spille tre mot fem. Det var mjøsklubben nær ved å utnytte.

Peter Quenneville hamret inn det han trodde var 6-1-målet med litt under to minutter igjen å spille.

I forkant hadde Vålerenga-målvakt Breivold levert et knippe kanonredninger og i tillegg mistet hansken. Dommerne valgte å annullere scoringen.

Det neste finaleoppgjøret spilles i Jordal Amfi onsdag.