Huk, Hukodden, badeplattform
På Huk er en ny 60 meter lang badeplattform i tre er åpnet for publikum. Baderampen går helt ut i sjøen der man kan gå ned i vannet med badestige.

Ny 60 meter badeplattform på Huk

å kan man gå eller rulle fra ankomst med bil eller buss på Huk snu- og holdeplass, og helt fram til stranden og ut i vannet. – Fjorden vår skal være for alle.

Publisert

En ny badeplattform i tre er nå anlagt ved badestranden på Huk. Badeplattformen sørger for at personer med funksjonsnedsettelse kan gå eller rulle helt fra Huk snu- og holdeplass og ut i vannet.

Tidligere var det to tilrettelagte adkomster for personer med funksjonsnedsettelse på Huk, en ved Hukodden strand og en noen titalls meter lenger bort ved Hukodden restaurant. Men adkomstene var ikke tilrettelagt godt nok for bevegelseshemmede, og badeplattformen var i dårlig forfatning.

Huk, Hukodden, badeplattform
Den nye badeplattformen med Hukodden restaurant i bakgrunnen.

Derfor har Oslo kommune bygget en helt ny og 60 meter lang badeplattform i tre som går fra Hukodden restaurant og ut i fjorden. Selve plattformen er bredere og jevnere enn den gamle betongplattformen, noe som gjør at den er tryggere og lettere å gå på.

I tillegg er det bygget inn en ny baderampe i plattformen, mens den gamle baderampen på Hukodden strand er fjernet.

– Skal være for alle

– Oslo og den nydelige fjorden vår skal være for alle. Den nye baderampen gir flere mulighet til å komme seg ut i vannet, enten man trenger å bruke en rullestol eller man bare trenger jevnt underlag å gå på, eller et rekkverk å støtte seg på, sier byråd for miljø og samferdsel, Sirin Hellvin Stav.

Huk, Hukodden, badeplattform
Her kan en rullestol rulle rett ut i vannet.

Den nye snu- og holdeplassen på Huk har mange HC-parkeringsplasser og forbedret fremkommelighet for personer med funksjonsnedsettelse. Like ved badeplattformen ligger det nye servicebygget som ble åpnet i 2021, der det fins to HC-toaletter.

– Nå kan man gå eller rulle fra ankomst med bil eller buss på Huk snu- og holdeplass, og helt fram til stranden og ut i vannet. Dette håper jeg gjør at personer som før kanskje har vegret seg for å benytte Huk på grunn av tilgjengeligheten, nå vil ta turen ut til den fantastiske stranden, sier Stav i en pressemelding.

Huk, Hukodden, badeplattform
Det er asfaltert fra gangveien ved Hukodden restaurant (til høyre i bildet) og helt frem til badeplattformen, slik at rullestolbrukere kan rulle seg inn på plattformen.

Ambisiøs strategi for universell utforming

Oslo kommune vedtok i 2022 en ambisiøs strategi for universell utforming, som sier at «Oslo innen 2030, innenfor bærekraftige perspektiver, er universelt utformet slik at alle har muligheter for samfunnsdeltagelse og livsutfoldelse».

Baderampen er bygget av bymiljøetaten, som har vært i dialog med publikum og brukergrupper underveis i prosessen.

– Fokuset i dette prosjektet har vært på å bedre tilgjengeligheten til sjøen. Så må vi se hvordan de ulike brukerne opplever løsningene og eventuelt bygge på denne løsningen videre, sier prosjektleder i bymiljøetaten, Jens Jensen.

Huk, Hukodden, badeplattform
Et sentralt premiss for prosjektet har vært å tilpasse badeplattformen til naturkvalitetene og landskapet på Huk.

Tre fremfor betong

Prosjektet har etterstrebet å tilpasse seg Huks egenart og naturkvaliteter. Det har resultert i løsninger og materialer som spiller på lag med terrenget og naturen på Huk.

– Det ble valgt trekonstruksjoner fremfor betong, fordi dette er reversible tiltak som ikke lager sår i landskapet. De tilgjengelige adkomstene til vannet følger og utnytter også formasjonene i fjellet. Tre ble vurdert som et varmere og mer naturlig materiale, både fra et visuelt perspektiv og for dem som skal gå eller sitte på det, forteller Jensen.

Huk, Hukodden, badeplattform
Den nye badeplattformen og baderampen er klar til den sommerens badesesong.

Totalt har prosjektet kostet 3,5 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS