Monica Martinsen, fra Spir Søm & Redesign
– Jeg blir imponert over mennesker som går gjennom kriser, sier Monica Martinsen (til høyre). Her selger hun gjenbrukte klær på Østkanttorget.

På Løren ligger en bedrift som jobber for at klærne våre skal repareres, gjenbrukes og resirkuleres

Spir Søm & Redesign hjelper også folk som står utenfor arbeidslivet: – Jeg blir imponert over mennesker som går gjennom kriser. Det motiverer meg å se den iboende kraften som ligger i oss alle når vi opplever mestring.

Publisert

Arrangementet Østkanttorget ble opprettet som en motvekt til det massive forbruket fra Black Friday. For tiden holder de til i nye lokaler i det gigantiske næringsbygget Økern Portal.

Med et fokus på bærekraft, lokalproduserte kvalitetsvarer og etisk handel, inviterer markedet lokale leverandører til å delta. På kort tid har interessen for Østkanttorget økt kraftig. Sist slet arrangørene med å tilby rom nok til alle som ønsket å bidra.

– Jeg blir imponert

Blant selgerne er Monica Martinsen. Hun er fagveileder og selger tekstiler produsert av arbeids- og inkluderingsbedriften Spir Søm & Redesign. Arbeidsplassen har arbeidsplasser for folk som står utenfor det ordinære arbeidsmarkedet og som trenger en tilrettelagt jobb eller arbeidsforberedende trening.

Spir Søm & Redesign på Økern Portal
Spir Søm & Redesign lager tekstiler som er ment å vare lenge.

– Jeg blir imponert over mennesker som går gjennom kriser. Det motiverer meg å se den iboende kraften som ligger i oss alle når vi opplever mestring.

Tidligere ledet hun arbeidsdriften ved Bredtvet kvinnefengsel.

– Jeg prioriterer å legge til rette for at deltakerne får oppleve brukermedvirkning, mestring og sosial tilhørighet. Vi oppmuntrer de ansatte til å være åpne om arbeidssituasjonen sin, til å ta eierskap til den og være stolte av arbeidet de gjør. Mangfold i arbeidslivet styrker fellesskapet vårt, mener Martinsen.

Reparerer klær

Spir Søm & Redesign lager tekstiler som er ment å vare lenge. I tillegg reparerer de brukte jakker, tepper og tekstiler, slik at disse får en forlenget levetid. Siden det er en effektiv måte å forhindre at klær blir kastet, ønsker Spir Søm & Redesign å legge til rette for at flere i stedet velger reparasjon.

Noen ganger brukes tekstilene til å sette sammen nye plagg. Men Monica er tydelig på at de aldri klipper opp hele plagg som fremdeles er i god stand.

Tekstilkvaliteten har mye å si. Lin og bomull benyttes ofte i produktene. Monica forsøker hele tiden å se nye muligheter til bruk av materialene hun har til disposisjon. Formålet er å produsere kvalitetsprodukter for lokale aktører.

En handlekraftig generasjon

Selv er Monica utdannet innen mote- og produktutvikling, samt pedagogikk. Klær, søm og redesign er noe hun alltid har et nært forhold til. Interessen fikk næring i oppveksten. Hjemmefra var det vanlig å ta vare på tingene de eide, som gjerne gikk i arv.

– Jeg er glad for at mine egne barn har vokst opp til å gjøre det samme. Hos dem ser jeg en handlekraftig generasjon som ønsker å ta vare på omgivelsene våre.

Hun synes ikke noe om dagens forbrukerkultur og ønsker å handle i tråd med FNs bærekraftsmål.

– Stort forbruk av klær har vist seg å være blant verstingene for miljøet. Ifølge FN er Norge et av landene med høyest forbruk per innbygger. Et av de avgjørende tiltakene til bærekraftig forbruk, er såkalt sirkulær økonomi, altså at ressurser og produkter repareres, gjenbrukes og resirkuleres.

Stiller strenge krav

Monica mener man som forbruker bør være selektiv med hvilke bedrifter man handler hos. Import, produksjon, miljøhensyn og menneskerettigheter spiller alle en avgjørende rolle for om handelen er basert på etiske prinsipper.

– Det haster med å iverksette tiltak som kan bremse den negative utviklingen.

Spir Søm & Redesign stiller strenge krav til hvem de samarbeider med. I noen tilfeller har de avvist å samarbeide med kunder som ikke har valgt å etterleve kravene bedriften stiller. Blant dagens samarbeidspartnere er Nasjonalmuseet og vintagebutikken Frøken Dianas salonger.

Holder til på Økern Portal

Du treffer Monica og kollegene inne på Østkanttorget i Økern Portals 1. og 2. etasje. Markedet arrangeres igjen 9. juni og tilbyr retroartikler, strikkeklær, hjemmelaget håndverk, klær, bilder og andre skatter.

Økern portal
Østkanttorget har denne våren flyttet til Økern Portal.

– Sist var det faktisk mulig å ta tatovering eller få smykker på tennene. Nytt i år er at man kan levere inn klær og gjenstander til reparasjon, forteller Ingrid-Alis Thingnes, community manager ved Økern Portal.

– Tilbakemeldingene på Østkanttorget har vært veldig positive. Mange synes det er sosialt og gøy med bruktmarked. De siste ukene har vi blitt kontaktet av godt over 50 personer som ønsker å vise frem og selge ting og tang, så det er tydelig at dette er noe mange liker.

Powered by Labrador CMS