DEBATT

Mari Sanden bor på Bredtvet og går sterkt imot en utvidning av det eksisterende fengselet der.
Mari Sanden bor på Bredtvet og går sterkt imot en utvidning av det eksisterende fengselet der.

– Tenk om likestillingspartiet AP gikk i bresjen for å forbedre fengselsforholdene til kvinner uten å koble det til et gigantisk fengsel for menn på Bredtvet

Sentrale tillitsvalgte i Oslo Arbeiderparti gikk denne uken ut og støttet utbygging av et nytt, stort fengsel på Bredtvet. Det er skuffende. Vi naboer sitter ikke stille og ser på at vårt lille grønne område blir ødelagt for all framtid. Og tro heller ikke det blir mulig å sette beboerne på de to sidene av Bredtvet opp mot hverandre.

Publisert

Det største sjokket over at sentrale tillitsvalgte i Oslo Arbeiderparti kunne gå ut på den måten de gjorde, over hodene våre, og støtte bygging av nytt fengsel på Bredtvet, begynner å gå over. Og jeg gleder meg over engasjementet her lokalt og over stødige lokale politikere.

Men jeg klarer ikke å legge fra meg den følelsesladede synsingen og totalt manglende kunnskap om hva saken om nytt fengsel handler om som også ble presentert. Det mangler slett ikke på dokumentasjon hvis viljen til å sette seg inn i saken er til stede.

Les også: Kamzy Gunaratnam (Ap) har snudd trill rundt etter hun ble valgt på Stortinget. — Nytt fengsel bør ligge på Bredtvet

Burde oppgraderes

Joda, det er kvinnefengsel her nå med plass til snaut 50 kvinner. Utenpå ser den fredede bygningen både flott og ærverdig ut. Jeg ser Bredtvet fengsel fra stua mi hver dag, og jeg har aldri hørt noen som bor her jeg bor eller på Veitvet-siden som sier at dette er plagsomt.

Det er det ingen tvil om at fengselet burde oppgraderes. Tenk om likestillingspartiet AP kunne gått i bresjen for å forbedre fengselsforholdene til kvinner uten å koble det til å bygge et gigantisk fengsel for menn. Det er ikke mulig sier Kamzy Gunaratnam. Hvorfor, spør jeg? Og hva vil vi egentlig med makten og med en ny regjering?

Hvem skal ofres

Så hevdes det at det kan bygges nytt, stort fengsel uten å ødelegge Bredtvetskogen og det lille grønne området rundt kvinnefengselet. Da spør jeg hvor? Skal kanskje småhusbebyggelsen og blokkene på Kalbakksiden ofres da?

Vi har sett Statsbygg sine tegninger og planer, både den største og så en litt nedskalert. Jeg kan love dere at det er ikke snakk som små hytter og bungalower. Samme hvor moderne et nytt fengsel kan bygges, ja i verdensklasse så jeg noen mente, er det et uomtvistelig faktum at et høysikkerhetsfengsel må oppfylle noen behov og hensyn som er synlige.

Noen sier de forstår at vi ikke har lyst til å få et fengsel i nabolaget. Det handler ikke om lyst eller ikke, men det handler om hvilke konsekvenser det vil få for skogen og det lille grøntområdet vi har igjen her.

Bredtvet ligger mellom to veier med vanvittig trafikkbelastning. Og her bor vi. Ingen kan overse en voldsom trafikkøkning ved å presse inn et fengsel her i tillegg. Og det er simpelthen ikke til å tro at det er helt umulig å finne en mer hensiktsmessig tomt i Oslo eller i Oslos nærhet, slik Oslo Arbeiderparti vedtok.

Pussig å velge Bredtvet

Jeg forstår argumentene for at et fengsel må være en del av samfunnet og bylivet. Da virker det likevel pussig å flytte det ut av byens sentrum og opp i et skogholt her. Jeg forstår egentlig ikke at det argumentet fører fram til Bredtvet!

Så er jeg klar over at Oslo fengsel er i altfor dårlig forfatning. Og jeg forstår ønsket om å åpne opp og bruke området til noe annet enn fengsel. Men jeg forventer også at det er en legitim kamp vi fører for å beholde den lille åpningen vi har i Bredtvetskogen og grøntområdet rundt dagens fengsel.

Og jeg kan love dere at den kampen fortsetter. Vi sitter ikke stille og ser på at vårt lille grønne område blir ødelagt for all framtid. Og tro heller ikke at det blir mulig å sette beboerne på de to sidene av Bredtvet opp mot hverandre.

Powered by Labrador CMS