DEBATT

Det er særdeles uklokt å skille mellom folk uten noe grunnleggende godt og holdbart argument, mener skribenten.

– Hvorfor skal asfalt-tyggerne få fri tilgang til Bogstadveien?

Du hører det på lang vei når et slikt batteridrevet subsidesluk kommer vraltende ned Bogstadveien. Dette er en av absurditetene ved miljøpolitikken her i byen som jeg ikke greier å begripe.

Publisert

Asfalt-tyggesesongen er i gang. På vandretur gjennom byen hører du den umiskjennelige knatrelyden av pigg mot snøfri asfalt. Og du aner den svarte støvføyka stå etter svære doninger som setter sine små, skarpe tenner i underlaget så det ljomer.

Det er vel ikke tilfeldig at det særlig er de svære Teslaene jeg legger mest merke til blant asfalt-tyggerne. Du hører det på lang vei når et slikt batteridrevet subsidesluk kommer vraltende ned Bogstadveien.

Dette er en av absurditetene ved miljøpolitikken her i byen som jeg ikke greier å begripe.

Hva er miljøargumentene?

Hvor er de saklige, karbonnøytrale argumentene for å la en luksusbil på to tonn få kveste asfalt og brostein for fulle pigger gjennom sentrums gater, mens det skal bli ugreit å liste seg piggfritt over det samme området med en velbrukt, liten Golf. Golfen min er 13 år gammel og tåler minst ti år til før den må skrotes.

Jeg har ennå ikke sett noe regnestykke i miljøregnskapet som viser at det er et pluss for miljøet å pælme en fullt brukbar doning av et slikt beskjedent kaliber, til fordel for et mer eller mindre luksuriøst og mye tyngre kjøretøy, bare fordi det går på batteri.

Selv MDG-høvding Rasmus Hansson har gitt uttrykk for at han vil bruke sin gamle petro-doning til den kneler, framfor å skrote den til fordel for en ny batteribil.

Uklokt å skille mellom folk

Heller ikke lokalt ser jeg klokskapen i å la to-tonnerne få farte det de lyster til og fra parkeringshuset til arbeidsgiver i sentrum, med alle pigger ute! Hadde det enda vært slik at byens myndigheter innførte bilfrie soner for enhver personbil, så hadde det vært greit nok – og fair.

Men det er særdeles uklokt å skille mellom folk, slik de nå gjør, uten noe grunnleggende godt og holdbart argument for at det ene er så mye bedre enn det andre.

Symbolpolitikk for de frelste

Dette er symbolpolitikk som utvilsom vekker begeistring i de frelstes skare. Til gjengjeld skaper en slik misforstått markeringsiver bare motvilje hos de brede masser.

Og det er trist – først og fremst for miljøet, fordi det er nødvendig med oppslutning fra folk flest om de tiltakene som MÅ komme for at vi ikke skal bidra mer til klodens oppvarming enn vi allerede gjør.

Powered by Labrador CMS