Mest lest
Her kan du melde deg på VårtOslo sitt nyhetsbrev.
Vennligst fyllt ut skjemaet på denne siden for å motta gratis nyhetsbrev fra oss.
Basim Ghozlan er styremedlem i Muslimsk dialognettverk, en paraplyorganisasjon som representerer over 30.000 muslimer i Norge.
Han er også styremedlem i Rabitamoskeen i Calmeyersgate. Den ble etablert i 1987 og omtales som den mest mangfoldige moskeen i Oslo.
Når VårtOslo snakker med ham, har han nettopp tatt bussen hjem fra sentrum.
Der har han og ledere for mange trossamfunn i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn samlet seg og lagt ned blomster på åstedet for angrepet ved London pub natt til lørdag hvor to menn ble drept og 21 mennesker ble såret.
— Jeg tror vi var tolv-tretten stykker, muslimer, jøder, kristne, bahai, buddhister, kristne, sier Ghozlan.
Han kaller angrepet ved London pub trist, skremmende og veldig oppsiktsvekkende.
— Målet vårt er å stå samlet for alles rett til å leve trygt og leve med sine verdier og etter sin egen overbevisning. Vi står sammen og sier at at vold og angrep ikke er akseptabelt, sier Ghozlan.
Han mener det er ekstra viktig at religiøse ledere nå viser at de står samlet om dette budskapet.
— Noen har et ønske om sette minoriteter opp mot hverandre og det må vi vise at vi ikke godtar. Vi står samlet om at alle har rett på beskyttelse og rett til å leve trygt med sin egen overbevsining. Man kan være uenig om ting, men å ty til vold er helt uakseptabelt, sier Ghozlan.
Man søker trøst i fellesskapet og da er STL viktig som paraplyorgansiasjon så alle kan samles og gå sammen, mener han.
— Hva vil du si til skeive muslimer?
— Jeg vil si at vi står samlet om retten til å velge, og retten til å leve trygt uten trakassering og uten vold og uten å føle seg truet.
— Hva kan hver enkelt av oss gjøre, i dine øyne, for at Oslo fremdeles skal være en trygg, inkluderende by for alle, også byens ulike minoritetsgrupper?
— Det å si fra sånn som vi gjorde i dag og kjempe for og stå opp for andres rettigheter, ikke bare sine egne, det er viktig. Hvis én blir angrepet, er det som et angrep på en selv, selv om man ikke direkte blir rammet. Jeg tror vi kan komme langt med en sånn tankegang, sier han.
— Har du grunn til å tro at muslimer går rundt med frykt i Oslos gater i dag?
— Det er er ikke noen konkrete hendelser vi vet om som gir muslimer grunn til å være bekymret. Vi lever i et demokratisk samfunn med et politi som beskytter alle. Hver og en som opplever noe, vet hvor man skal henvende seg.
— Majoriteten av innbyggerne i Norge er så siviliserte at de vet hvordan de skal takle en slik krise. Dette er ikke første gang vi blir rammet og vi har alle lært tror jeg, med tiden.
Han legger til at han alltid er årvåken og observant på situasjoner hvor alt ikke er helt som det skal være.
— Så lenge man tilhører majoriteten opplever man kanskje hverdagene som normale, men vi tilhører vel alle på en eller annen måte en minoritet.