Oslo 20220506. Russ drikker alkohol.Illustrasjonsbilde for redaksjonell bruk.Foto: Lise Åserud / NTB
– Festen blir ikke bedre med et veldig høyt alkoholkonsum, heller tvert imot, mener Ragnhild Kaski i organisasjonen Av-og-til.

Halvparten av russen mener at alkoholen tar for stor plass under russetiden

7 av 10 oslofolk synes det drikkes for mye i russetiden. Men også mange russ synes det går for langt.

Publisert

Debatten går denne våren om russetiden og rusbruk blant unge. Nye tall viser at det er bred enighet i befolkningen i Oslo om at russetiden i for stor grad preges av alkohol og fyll.

– Alkohol er det rusmiddelet det store flertallet velger å bruke, og som preger russetiden til de fleste. Derfor må debatten om russetiden også være en debatt om alkoholkultur, sier generalsekretær i Av-og-til Ragnhild Kaski.

Ragnhild Kaski
– Debatten om russetiden bør også være en debatt om alkoholkultur, mener generalsekretær i Av-og-til Ragnhild Kaski.

Øker risikoen for vold og overgrep

De siste ukene har det vært skrevet mye i mediene knyttet blant annet til bildedeling blant russen, og eksperimentering med nye rusmidler. Kaski er tydelig på at alkohol er en viktig brikke i å forstå situasjonen dagens russ stå i.

– Vi vet at et høyt alkoholkonsum øker risikoen for vold, seksuelle overgrep og overtramp, ulovlig bildedeling og eksperimentering med andre rusmidler. Festen blir ikke bedre med et veldig høyt alkoholkonsum, heller tvert imot, sier Kaski.

Undersøkelsen er gjennomført av Ipsos på oppdrag fra Av-og-til i perioden januar-mars 2023. 2668 personer er intervjuet på landsbasis.

Alkoholen tar for mye plass

Det er ikke bare folk flest som opplever russetiden som for alkoholmarinert. En undersøkelse gjennomført av Respons analyse i juni 2022, blant fjorårets russ, viste at 47 prosent mente at alkoholen tok en for stor plass under russetiden.

Powered by Labrador CMS