Datter Nora Workinn og far Frode Mortensen driver Arv Kaffe & Retro, en butikk og kafe som nå også har fått seg skjenkebevilling. De håper nå at gjestene kan komme til de små bedriftene i nabolaget.

Far og datter bak Gamlebyens Arv Kaffe & Retro vil bevise at man ikke er nødt til å dra til sentrum for god mat og drikke

Frode Mortensen og datter Nora Workinn driver Arv Kaffe & Retro, og har nettopp fått skjenkebevilling. — Folk tenker kanskje at det er til sentrum eller Grünerløkka de må dra for et glass vin, øl eller god mat. Man glemmer at det er små, lokale bedrifter i nabolaget, forteller Mortensen.

Publisert

Rett ved Munkeparken i Schweigaards gate ligger Arv Kaffe & Retro, som drives av Frode Mortensen og datter Nora Workinn. Her serverer familien kaffe og vafler, og har tidligere drevet butikk, med salg av norske serviser og lamper fra 1950- og 60-tallet. Nå har de også fått skjenkebevilling.

— Vi gjør ikke dette for å tjene penger. Gamlebyen er et fint område som fortjener litt liv og røre, forteller Mortensen.

— Man må faktisk benytte seg av tilbudene også

Mortensen forteller at familien ønsker å gi noe til Gamlebyen, til Schweigaards gate, og ikke minst menneskene som bor der. Dette krever likevel en del jobb for et nyoppstartet skjenkested. Mange som bor utenfor sentrum tenker nok ikke alltid over at de har slike alternativer i sitt eget nabolag.

Det er i Schweigaards gate 57 Arv Kaffe & Retro ligger.

— Folk tenker kanskje at det er til sentrum eller Grünerløkka de må dra for et glass vin, øl eller god mat. Man glemmer at det er små, lokale bedrifter i nabolaget, sier Mortensen.

— Vi har alle våre vaner. Men hvis man vil ha nok butikker som dette, så hjelper det lite å kun fylle kommentarfeltet med «nei til gentrifisering». Man må faktisk benytte seg av de tilbudene også. Dette er jo noe jeg tar meg selv i, påpeker han.

Må forme seg etter hva lokalsamfunnet ønsker

Familien påpeker at det jo er mye lignende tilbud i byen, og høy konkurranse. Det kan være spesielt vanskelig å etablere seg i et område der beboerne flest velger å gå til andre deler av byen når de skal ut. Derfor er det viktig å bli godt kjent med disse menneskene.

Frode Mortensen startet familiebedriften Arv Retro & Kaffe i oktober 2020. Til tross for en pandemi klarte de seg bra da, forteller han.

— I går pratet jeg med noen gjester og spurte dem litt hva de så etter i en nabolagspub som denne. Man blir som en lokal kafe godt kjent med området når det er så kort avstand mellom eier og de som står bak disken. Det vil forme oss som en bedrift lokalsamfunnet har lyst til å ha, forteller Nora Workinn.

Workinn har også tidligere tatt initiativ til å gi Gamlebyen mer liv, da hun i høst startet et gatemarked i Munkeparken, og samlet små bedrifter og kreative hoder i området.

— Det er et slags samspill, og man former seg sammen, sier hun.

— Jeg tror Gamlebyen er på vei dit

Familiebedriften Arv Kaffe & Retro har nå utvidet åpningstidene, og arrangerer onsdags-quiz og små, intime konserter med diverse visesangere. Lokalet, som har vært aktiv siden oktober 2020, hadde alltid et mål om skjenkebevilling.

Far og datter ser likevel at det er en oppoverbakke for dem, der det er mange bedrifter å konkurrere med. Nettopp derfor er det viktig å minne folk på at de ikke er nødt til å dra inn til sentrale strøk av Oslo.

— Jeg ser at på Torshov er de flinke til å prate med nabolaget. Der er det høy kvalitet på barene, siden de snakker og engasjerer seg med gjestene, sier Workinn.

— Og jeg tror Gamlebyen er på vei til å bli slik, fortsetter faren.

— På Torshov og Grünerløkka har det vært sånn i lang tid, så folk er vant til det og bruker det mye mer. Tilbudet i Gamlebyen har ikke vært så stort gjennom tiden, men jeg tror det er på vei til å endre seg, forteller han.

Far og datter tror nok at lokalet deres hører mer hjemme på Grünerløkka, med kaffebutikk og retro interiør.

— Men vi har en tilhørighet og en sterk tilknytning til til Gamlebyen, sier Mortensen.

Powered by Labrador CMS