Daglig leder Sarah Saenger i Coffee & Cigarettes på Fredensborg. De håper på å kunne åpne dørene til helgen.

Ny og uvanlig kombinasjon på Fredensborg: Kaffe, sigaretter og drinker

Coffee & Cigarettes satser friskt på komboprosjekt. — I Norge går man enten på kaffebar eller på restaurant. I Italia drikker de espresso om morgenen og vin om kvelden på samme sted. Hvorfor kan ikke vi gjøre det samme, spør utelivsveteran Erik Bruun (50).

Publisert

Bruun driver flere serveringssteder i Oslo. I Fredensborgveien 22 satser han på noe man sjelden ser i Norge: kafé med kaffe og bakevarer på dagtid, og cocktailbar på kvelden.

Kaffe og boller, deretter siesta

Erik sier dette vil bli både en kafe og pub for nabolaget, men også et sted du kan stikke innom før eller etter besøk på en av flere restauranter like i nærheten.

— Det begynte med at jeg observerte at området manglet en kaffebar. Etter hvert kom ideen om å lage en kombinasjon. Det er det første gang vi gjør, og så vidt jeg vet finnes det bare ett tilsvarende konsept i Oslo; Fuglen kafè i Universitetsgata.

Daglig leder Sarah Saenger og Erik Bruun bak baren i de ombygde lokalene som kombinerer italiensk- og amerikanskinspirerte uttrykk.

Kaffebaren vil være åpen fra 08 til 14. Deretter vil det være stengt frem til den klassiske cocktailbaren med drinker, øl og vin åpner klokken 16.

Er du blant dem som vil akkompagnere drinken med en sigarett er det tilrettelagt med benker rett utenfor vinduene. Til sommeren blir det uteservering på de brede fortauene.

Erik sier skjenkebevillingen er på plass, og at de åpner til helgen hvis Plan- og bygningsetaten gir dem ferdigattest i lokalene de har bygget om fra to butikker til serveringssted. En skobutikk og butikk som solgte datautstyr, til serveringssted.

Espresso om morgenen, vin om kvelden

Så hvorfor navnet Coffee & Cigarettes? Mange som har levd en stund husker sikkert filmen med samme navn av Jim Jarmusch fra 2003. Bruun forteller at de vurderte navnet Coffee and Cocktails, men synes det ble kjedelig.

— Mange unge skjønner sikkert ikke referansen, men jeg tipper at mange synes det er kult likevel. Utover navnet henter vi litt fra filmen i form av en innredning som kan minne om amerikansk dinerstil.

Daglig leder Sarah Saenger mener det nye serveringsstedet blir et mer ekte sted enn uorginale og pregløse lokaler til kaffekjedene.

Kombinasjonen av serveringssteder i samme lokale er ikke vanlig. Erik forteller at årsaken er at de fleste tenker at det må bli enten eller, fordi det er vanskelig å innrede et sted med god atmosfære som passer for to forskjellige konsepter.

— I Norge går man enten på kaffebar eller på pub og restaurant. Men i Italia drikker de Espresso om morgenen og vin om kvelden på samme sted, så hvorfor kan ikke vi gjøre det samme, spør han.

Mer ekte enn Starbucks

Erik sier at han har stor tro på Fredensborg som område.

— Det er mye bra her allerede. Det er mange som bor her og går forbi her, og det er fire restauranter helt i nærheten i tillegg til andre barer. Dette er på en måte midt i byen samtidig som det er litt unna og litt roligere enn andre steder, sier han.

Daglig leder Sarah Saenger (27) sier hun bor i bydelen, og at hun savnet et sted i nærheten som hun kunne ta med barna til for å spise boller og drikke kakao.

— Alternativene er Starbucks eller Espresso-house, men disse stedene synes jeg er uoriginale og pregløse. Dette vi lager her blir noe annet. Mer ekte, synes jeg.

Skjenking fra 8 om morgenen

I Norge kan man skjenke alkohol fra klokken 8 om morgenen, men Sarah tror ikke det vil skape problemer. For eksempel om barnevognmafiaen kan trives med folk som setter pris på noen øl på formiddagen.

— Jeg tror ikke det blir noe problem, fordi vi nok ikke vil tiltrekke oss dem som «må» drikke alkohol tidlig på dagen.

— Vi har en stil og et prisnivå som nok ikke er tiltrekkende for de som som potensielt kan skape dårlig fyllestemning på kafeen på formiddagen. Min erfaring er at de gjerne vil møte likesinnede og sitte for seg selv, sier Sarah.

Erik legger til at det uansett er rom for alle så lenge man ikke plager noen.

Powered by Labrador CMS