Veksthuset på Tøyen skal etter planen består av tre bobleformede bygg med ulike klimasoner. Eden Project i Cornwall (bildet) er en av inspirasjonskildene. Foto: UiO

Veksthuset på Tøyen får 13,8 millioner fra Kunnskapsdepartementet

Veien mot nytt veksthus på Tøyen har vært lang og kronglete. Nå skal nye millioner sørge for at forprosjektet fullføres.

Publisert

Helt siden 1930 har Universitetet i Oslo ønsket seg et mer moderne veksthus, og de tropiske plantene i botanisk hage er mer enn klare for et nytt hjem.

I et tildelingsbrev fra desember, som Uniforum har fått innsyn i, melder Kunnskapsdepartementet at forprosjekteringen av veksthuset ved Naturhistorisk museum på Tøyen nå får 13,8 millioner utbetalt. Summen inngår i kostnadsrammen på 495 millioner for hele byggeprosjektet.

I brevet forutsetter departementet at forprosjektet nå fullføres med de friske midlene.

Skrotet etter flere års arbeid og 40 millioner

Veien mot nytt veksthus på Tøyen har mildt sagt vært kronglete.

I 2013, etter flere års arbeid og 40 tildelte millioner, ble et ferdig forprosjekt skrotet av daværende UiO-rektor, Ole Petter Ottersen, og daværende direktør ved Naturhistorisk museum, Arne Bjørlykke.

Oppdraget om nytt forprosjekt, altså det det jobbes med nå, kom i 2015. En viktig forutsetning i oppdraget er at resultatet, selve byggeprosjektet, skal kunne gjennomføres innenfor en kostnadsramme på 495 millioner.

I revidert nasjonalbudsjett for 2017 fikk prosjektet 4 millioner kroner øremerket til selve innholdet i byggene, og nye 6 millioner til å prosjektere innholdet venter i statsbudsjettet for 2018. Dermed kan planer for både bygg og innhold utarbeides samtidig.

Håper å kunne ferdigstille i løpet av våren

Direktør ved Naturhistoriske museum, Tone Lindheim. Foto: Vegard Velle

Direktør ved Naturhistorisk museum, Tone Lindheim, forteller til Uniforum at hun er fornøyd med at forprosjektet nå kan passere målstreken.

– Denne tildelingen er vi veldig glade for. Nå går mye i riktig retning. Vi har allerede kommet langt på vei med forprosjektet, og håper nå å kunne ferdigstille i løpet av våren, sier hun.

Fra arktisk klima til tropisk tåkeskog

Naturhistorisk museums hjemmesider kan man lese mer om hvordan veksthuset skal se ut når det er ferdig. Ifølge Stein Halvorsen Arkitekter AS, som tegner veksthuset, vil det bestå av tre bobleformede bygg med forskjellig klima, pluss et servicebygg med arktisk klimasone. Det største veksthuset skal inneholde regnskogvekster. Den mellomstore boblen vil inneholde vekster hjemmehørende i middelhavs- og ørkenklima, samt en kafe. Det minste bygget skal vise tropisk tåkeskog.

Veksthuset skal etter planen bygges på Sirkustomta, som i dag ligger omkranset av Tøyenparken, Botanisk hage og Munchmuseet. Det vil også ligge nært Klimahuset, som etter planen skal stå ferdig i 2019.

Powered by Labrador CMS