Jonas Gahr Støre viste til at byrådet i Oslo blant annet har gått inn for å fjerne gratis skolemat, deriblant ved Blindern videregående skole (bildet), i sin flengende kritikk av høyresiden.

Statsministeren i strupen på byrådet: – Tar fra sultne i Oslo

Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre kritiserer Høyre-styrte byer, deriblant Oslo, for å reversere flere velferdstiltak.

Publisert

– I fjor høst overtok høyrepartiene makten i flere kommuner. Det var smertefullt, aller mest for folk der ute. Nå kommer resultatene veltende inn. Og overskriften er: Reversering. Ofte med den konsekvens at folk får dårligere råd, sa Jonas Gahr Støre i en tale til Arbeiderpartiets landsstyre mandag.

Han viste til flere konkrete eksempler, blant annet Blindern videregående skole der Høyre-byrådet har gått inn for å fjerne gratis skolemat.

– Det nye Høyre-byrådet rykker altså ut – og tar skolematen fra sultne elever i Oslo. I en tid vi vet mange sliter med økonomien, sa Støre.

– Står godt i svaret

Statsministeren mener høyrepartienes reverseringsvilje viser at mye står på spill før stortingsvalget neste år.

– Vil høyrepartiene reversere vår reform av skolefritidsordningen – som foreldre sparer 20.000 kroner på – hvert år i tre år? Eller skal lommeboka igjen få bestemme hvilke barn som kan delta i lek og læring etter skoletid, og hvem som må gå hjem til tomme hus og leiligheter, spurte Støre.

Høyre-nestleder Henrik Asheim svarer på kritikken i en uttalelse. Han mener at vi nå må sørge for at skolen preges av ro og læring.

– Da handler det om politiske prioriteringer. Jeg står godt i at Støres svar er gratis skolemat, mens vårt svar alltid har handlet om å stille krav til at lærerne skal ha fordypning i faget de skal undervise i, gi lærerne nye karriereveier i skolen, stille krav om at elevene må møte på skolen med mindre de er syke og hvor innsatsen skal settes inn tidlig, ikke sent, sier Asheim.

Pekte på Oslo-grep i gjengkamp

I talen pekte statsministeren for øvrig også mot hovedstaden når det gjaldt grep regjeringen har gjort mot gjengkriminalitet, med nyopprettet politipost på Tøyen, ny politistasjon på Mortensrud og et eget nabolagspoliti på Grønland som eksempler.

– Vi jobber på den måten vi vet virker: Ved å være tøffe mot kriminaliteten, men også tøffe mot årsakene til kriminaliteten, sa Støre.

Statsministeren lover å ta alle forholdsregler, og ikke overlate noe til tilfeldighetene, for å motvirke at svenske kriminelle nettverk brer om seg i Norge.

– Politiets siste trusselvurdering viser at voldskriminaliteten når oss også fra vårt naboland, Sverige. Det rykker nærmere. Det skaper utrygghet også i nabolag her hjemme.

– Vi vil ikke ha det her. Vi vil ikke ha det i våre nabolag, i vårt land. Og vi skal gjøre alt det som trengs for å bekjempe kriminelle nettverk!

– Vi er glassklare på at det vi ser i Sverige, med gjenger og kriminalitet, er fullstendig uakseptabelt, sa Støre.

Powered by Labrador CMS