Stortingspresident Masud Gharahkhani føres inn i Folkets Hus via bakveien. Rundt 50 aktivister samlet seg for å blokkere landsstyremøtet til Arbeiderpartiet på Folkets Hus.

Derfor stilte politiet mannsterke her i dag

Aktivister samlet seg utenfor Oslo Kongressenter for å blokkere landsstyremøtet i Arbeiderpartiet (Ap) mandag, som førte til store forsinkelser i programmet.

Publisert

– Vi krever at regjeringspartiet Ap stanser Norges deltakelse i brudd på folkeretten, heter det fra Aksjonsgruppa for Palestina i en pressemelding.

De opplyser samtidig at de demonstrerer i solidaritet med palestinerne på den krigsherjede Gazastripen.

Aksjonsgruppa mener at Norge bryter folkeretten ved å tjene penger på Israels krigføring, både gjennom oljefondets investeringer i bosetninger og våpenselskaper, og ved direkte salg og import av bosetningsvarer.

Blokkerte flere innganger

– Stengte dører for krigsprofitører, ropte aksjonistene utenfor Oslo Kongressenter.

Like etter klokken 12.00 skulle partileder og statsminister Jonas Gahr Støre innlede landsmøtet med sin tale. Talen ble imidlertid forsinket, fordi aksjonistene blokkerte både hovedinngangen og andre dører.

Rundt klokken 12.30, en halvtime etter at møtet skulle ha startet, ble flere demonstranter båret eller ført bort fra stedet av politiet.

Rundt 50 aktivister samlet seg for å blokkere landsstyremøtet til Arbeiderpartiet på Folkets Hus.
Politisperrebånd, Palestina-flagg, aktivister og politi side om side ved en av inngangene.
Budskapet til Palestina-aktivistene var tydelig.
Det var til tider amper stemning mellom politi og aktivister.
Palestina-skjerf og fredstegn.
Politiet hadde betydelige ressurser på stedet.
Aktivistene tett på politiet.
Aktivister utenfor Folkets Hus.
Statsminister Jonas Gahr Støre føres inn i Folkets Hus via bakveien.
En aktivist føres bort av politiet.
Statsminister Jonas Gahr Støre kom seg til slutt inn på Arbeiderpartiets landsstyremøte for å holde partileders tale i Oslo Kongressenter.

Skjønner at folk er frustrerte og sinte

Like etterpå slapp Støre inn i Folkets Hus via en bakdør. Klokken 12.50 hadde demonstranter fjernet seg fra Hammersborggata ved Folkets Hus, opplyste NTBs fotograf på stedet, men både politi og flere aksjonister var fremdeles til stede på Youngstorget.

Det var tidvis amper stemning mellom noen av aksjonistene og politiet utenfor Oslo Kongressenter.

Åsmund Aukrust, utenrikspolitisk talsperson i Ap, sier til Dagbladet at han skjønner at folk er frustrerte og sinte.

– Få land har stått nærmere palestinerne enn det vi har gjort, men så lenge krigen pågår, bør alle se etter hva mer man kan gjøre, og det gjør Norge og Arbeiderpartiet, sier Aukrust til avisen.

Henvendte seg til demonstrantene

En drøy time etter planen inntok Jonas Gahr Støre talerstolen, hvor han gikk utenfor manuset sitt for å henvende seg til demonstrantene som hadde hindret ham og de andre politikerne i å komme inn.

– Jeg har bare lyst til å si innledningsvis: demonstrasjoner er en del av demokratiet, sa statsministeren.

– Vi er en time på etterskudd. Men det er en time i påminnelse om at det er et stort engasjement i byen vår og i landet vårt, og et stort engasjement rundt det forferdelige som skjer i Midtøsten, i Gaza, i krigen som utspiller seg. 

Siterte Lillebjørn Nilsen

Deretter siterte statsministeren den nylig avdøde visesangeren Lillebjørn Nilsen: «Mye vil vi gjøre, noe får vi gjort».

– Og det vi er opptatt av, er å få noe gjort. Espen (Barth Eide, journ.anm.), jeg og de som nå jobber for oss der ute, jobber for å få slutt på denne krigen, at det kommer hjelp inn, og at det skal komme en annen fremtid.

– Så er det greit å ha diskusjoner om hvordan vi gjør det, og hvordan vi innretter det, men jeg mener vi gjør alt vi kan for å få kunne gjøre mest mulig, sa Støre.Powered by Labrador CMS