DEBATT

Sigrun Refsnes og brødskive
All forskning peker på læreren som det viktigste, og at de er den viktigste faktoren for læring. Ikke mat, sier Sigrun Refsnes.

– Vi må satse på lærerne, ikke skolematen

Hvis Oslo hadde hatt uendelig med penger så skulle jeg gjerne vært for gratis skolemat på alle osloskolene. Dessverre vil ikke skolematen på et magisk vis «vaske ut de sosiale forskjellene».

Publisert

Sania Aliza Shabir fra SU skriver at det er synd at det nye blå-grønne byrådet ikke prioriterer oss unge og vår læring, noe som er feil.

Det forrige byrådet foreslo 96 millioner kroner årlig finansiert over folkehelsebudsjettet for å forsikre at alle ungdoms- og videregående skolene i Oslo skulle få et gratis, sunt måltid. Jeg syns ikke det er fornuftig pengebruk. Staten og byrådene kan ikke betale for alt.

Det er ikke gratis skolemat når foreldrene mine uansett ender opp med å betale for det.

Ta med matpakke

Hvis Oslo hadde hatt uendelig med penger så skulle jeg gjerne vært for gratis skolemat på alle osloskolene. Dessverre vil ikke skolematen på et magisk vis «vaske ut de sosiale forskjellene».

Sania skriver: «Elever uten inntekt eller arbeid vil i stedet svi av ukelønna på dyr skolelunsj eller skoleboller og Redbull fra butikken. Var det for mye å spørre om å få et sunt gratis måltid på skolen? Var det for mye å be om, at byrådet skulle prioritere oss unge og våre behov, foran skattekutt til de rikeste i byen.»

Selv har jeg ingen faste inntekter eller det du kaller ukelønn, men jeg tar med matpakke hver eneste dag. Det har jeg gjort så lenge jeg kan huske, og det er det som burde være normen. Det er få som har råd til skolebolle og Redbull fra nærbutikken som lunsj hver dag. Det er ikke meningen at osloelevene skal ha det til lunsj.

Driver ikke med brannslukning

Min skole har hatt gratis frokost i flere år og gratis suppe til lunsj et par ganger i uken. Hvis elevrådet ser et behov for gratis skolemat, så kan de ta det med driftsstyret på skolen som bestemmer budsjettet. Det går også an å søke midler til det.

Det er et privilegium med gratis mat, og vi i Oslo Unge Høyre driver ikke med brannslukningspolitikk bare fordi elevene bruker opp pengene på energidrikk.

Derfor tror jeg heller byrådets løsning er et bedre alternativ. De gir penger til hver skole som ikke er øremerket til mat, men skolene kan selv velge å prioritere det om det er et behov på skolen.

Læreren er viktigst

Jeg er helt sikker på at både jeg og Sania vil absolutt det beste for elevene i Oslo, og vi gir oss ikke før vi har verdens beste skole. Dessverre er nok ikke noen tørre brødskiver i kantina løsningen.

All forskning peker på læreren som det viktigste, og at de er den viktigste faktoren for læring. Ikke mat. Vi trenger derfor gode, kvalifiserte lærere i skolen som ser elevene sine og som kan tilrettelegge og tilpasse undervisningen til enkelteleven.

Powered by Labrador CMS