DEBATT

Sania Aliza Shabir
– Vi Oslo-elever fortjener bedre enn politikere som prioriterer skattekutt over læring, mener Sania Aliza Shabir.

– Kantinematen er svindyr og mamma har det vanskelig med regningene. Var det for mye å be om et sunt gratis måltid på skolen?

Elever uten inntekt eller arbeid vil svi av ukelønna på dyr skolelunsj eller skoleboller og Redbull fra butikken. Var det for mye å be om, at byrådet skulle prioritere oss unge og våre behov, foran skattekutt til de rikeste i byen.

Publisert

Takket være det blågrønne byrådet sier vi ikke bare farvel til året som gikk, men også til den gratis skolematen mange av oss har hatt stor glede og nytte av.

Vårsemesteret mangler ikke på stress og prestasjonskrav. Vi står foran utallige vurderinger og eksamener, og i en krevende hverdag har skolematen vært en trøst, et samlende element.

Fremover kan vi glemme å planlegge hangouts i løpet av skoledagen for å ta oss en kopp suppe i kantina og lese til samfunnsfagprøven. Heller ikke får vi en fredelig felles frokost før en lang slitsom dag.

Elever uten inntekt eller arbeid vil i stedet svi av ukelønna på dyr skolelunsj eller skoleboller og Redbull fra butikken. Var det for mye å spørre om å få et sunt gratis måltid på skolen? Var det for mye å be om, at byrådet skulle prioritere oss unge og våre behov, foran skattekutt til de rikeste i byen.

Du kommer tomhendt

De sosioøkonomiske forskjellene i byen vår vokser, og Oslo er uten tvil en delt by. Med prisøkninger og renteheving opplever mange dårlig råd, og det er ikke en selvfølge at foreldre til enhver tid har økonomien eller kapasiteten til å sørge for at barna får med seg matpakke hver dag, spesielt ikke når mange allerede sliter med å sette mat på bordet.

Det fører til tydelige forskjeller mellom elevene, og mange settes i en utfordrende posisjon. Se for deg at alle vennene dine kan gå og kjøpe seg hva enn de vil til lunsj, eller har med seg en saftig matpakke hjemmefra.

Du derimot kommer tomhendt, kantinematen er svindyr og mamma har det allerede vanskelig med regningene, så det er ikke aktuelt å spørre om penger til å dra på butikken hver eneste dag.

Oslo-elever fortjener bedre

Skolematen utjevner forskjeller og fører oss sammen. Et måltid på skolen i et land som Norge bør ikke bli ansett som et privilegium, men som en selvfølge. At alle elever, uavhengig av deres økonomiske situasjon får tilbud om god næringsrik frokost eller lunsj på skolen, vasker ut sosiale forskjeller og sørger for at vi er likestilte. Vi vet at næring fører til bedre læring, og at læring fører til et samfunn hvor alle har de samme mulighetene.

Nabolandene våre Finland og Sverige har allerede lovbestemt at elever har rett på gratis skolemat. Da synes jeg det er synd at vi i Norge ligger såpass langt bak at voksne politikere kan komme og frarøve oss skolematen vår så kort tid etter at den ble innført.

Vi Oslo-elever fortjener bedre enn politikere som prioriterer skattekutt over læring. Et gratis næringsrikt måltid hver dag på skolen bør være en selvfølge. Det er slik vi bygger likestilte samfunn med like muligheter for alle.

Powered by Labrador CMS