Antibiotikaresistente bakterier i laboratoriet på Veterinærinstituttet avbildet i en annen sammenheng ved en tidligere anledning.

FHI: Utbrudd av antibiotikaresistente bakterier i Oslo – samarbeider tett med kommunen

Det pågår utbrudd av antibiotikaresistente bakterier som rammer sykehus og kommunale helseinstitusjoner i Oslo. Et titalls mennesker er smittet.

Publisert

Foruten sykehus og institusjoner her i hovedstaden, er også sykehuset i Østfold berørt. Folkehelseinstituttet (FHI) opplyser dette i en pressemelding torsdag.

Folkehelseinstituttet melder videre at de er i tett dialog med de berørte sykehusene og Oslo kommune for å samordne tiltakene samt bistå med å holde samlet oversikt over tilfeller som omfattes av utbruddet.

Totalt 65 personer er så langt smittet av antibiotikaresistente bakterien, nærmere bestemt vankomycinresistente enterokokker (VRE). 

Få av de smittede har vært syke, ifølge FHI.

– VRE fører vanligvis ikke til sykdom, men kan gi alvorlige infeksjoner hos svekkede personer. Det er derfor et nasjonalt mål å unngå at denne bakterien blir etablert i helseinstitusjoner, opplyser overlege Ragnhild Raastad ved FHI.

«Enterokokker er bakterier som finnes i tarmen hos mennesker og dyr. Disse bakteriene er motstandsdyktige mot flere typer antibiotika. Vankomycin er en type antibiotika som vanligvis brukes ved alvorlige enterokokk-infeksjoner, men det virker ikke på VRE-infeksjon. Det gjør slike infeksjoner vanskeligere å behandle», skriver instituttet.

Ettersom enterokokker skilles ut i avføring og kan finnes på huden og hendene til de som er smittet, samt på overflater i omgivelsene rundt, er god håndhygiene og godt renhold de viktigste tiltakene i helseinstitusjonene for å forhindre smittespredning av VRE, ifølge FHI.

I tillegg gjøres smittesporing og testing for å identifisere tilfeller.





Powered by Labrador CMS