Oslo 20210129. Daglig fjerner bioingeniører snørrpinner på rundt 4000 koronatester som analysere videre i flere storvolums-analysemaskiner. Positive covid-19 prøver går rett til sekvenseringsavdelingen på medisinsk genetikk ved Klinikk på Ullevål Sykehus, for å lete etter muterte koronavirus. Sammen med Pandemilaboratoriet på Mikrobiologisk avdeling noen etasjer over, jobbes det nesten døgnkontinuerlig med analyser og sekvensering av positive covid-19 prøver. Foto: Heiko Junge / NTB
– Det er påvist smitte ved helsehus og sykehjem i Oslo kommune i tillegg til sykehus, sier smittevernoverlege Frode Hagen.

Bakterieutbrudd ved helsehus, sykehjem og sykehus i Oslo

Helseetaten bekrefter overfor Dagens Medisin at det er et pågående utbrudd av VRE-bakterien i hovedstaden.

Publisert

Smitten, som først ble oppdaget ved Oslo universitetssykehus Ullevål i august i fjor, er påvist hos cirka 25 personer i Oslo i 2023 og hos cirka 40 personer så langt i 2024, skriver fagbladet.

VRE står for vankomycinresistente enterokokker. Dette er en gruppe bakterier som normalt finnes i tarmen hos mennesker og dyr.

- Påvist ved sykehjem og helsehus

Bakterien kan finnes i tarmen i måneder, opptil år, uten at man blir syk. Hvis bakterien forårsaker infeksjon, fører den oftest til urinveisinfeksjon, men andre infeksjoner kan også forekomme.

– Det er påvist smitte ved helsehus og sykehjem i Oslo kommune i tillegg til sykehus, sier smittevernoverlege Frode Hagen.

Han understreker at det foreløpig bare er noen veldig få tilfeller med sykdom, og at erfaring fra tidligere viser at det er veldig få personer som blir syke av denne smitten.

Hagen forteller at FHI jobber sammen med sykehusene og Oslo kommune for å få bedre oversikt over smitten.

Powered by Labrador CMS