Torsdag er det kraftig pollenspredning i Oslo – disse ti allergirådene burde du vite om

Pollensesongen er i gang i hovedstaden og ellers i landet, men kan du «Pollenvettreglene»?

Publisert

For Østlandet med Oslo blir pollenspredningen for or oppgitt å skulle være kraftig torsdag, mens spredningen for hassel er betegnet som beskjeden, ifølge pollenvarslingen til Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

Hva gjelder salix, bjørk, gress og burot er det ennå ingen spredning. Or er den pollentypen som først starter spredning og som for mange allergikere markerer starten på sesongen.

Det har vært kraftig spredning av orepollen flere steder i landet denne uken, deriblant i kystnære områder på Østlandet med Oslo.

Slik ser pollenvarslingen ut for vårt område onsdag og torsdag.

Det antas at i overkant av 20 prosent av befolkningen har en mer eller mindre alvorlig pollenallergi, ifølge NAAF. Hvis du har pollenallergi, reagerer kroppen på proteiner fra noen trær og vekster.

Forbundet har flere råd til pollenallergikere, kalt «Pollenvettreglene», som du kan lese i faktaboksen under. 

Blant annet bør man ta medisin – og helst starte før symptomene blir for sterke, ifølge NAAF. Det oppfordres også til at man vasker ansikt og hender når man har vært ute.

De ti pollenvettreglene:

1. Ta medisin etter legens anvisninger. Start i tide før symptomene blir for sterke. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende gjennom hele pollensesongen, selv om du på enkelte dager har få eller ingen symptomer.

2. Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser. Vær forsiktig med hard trening ute når pollenspredningen er på sitt sterkeste. Vær obs på mulige kryssreaksjoner fra frukt og grønt. Alkoholinntak kan også forverre symptomene.

3. Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid. Det hjelper å dekke til håret og å bruke solbriller ute.

4. Ekstra rengjøring kan redusere konsentrasjonen av pollenpartiklene som har samlet og festet seg på overflater og i tekstiler. Pollen fester seg lett til støv og virvles opp.

5. Unngå lufting med vindu/dører, når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. På dager med fint og varmt vær vil det også være mye pollen på kvelden. Luft sent på kvelden eller natten til tidlig på morgenen, men med måte – det slipper alltid pollen inn. Tørk klær inne.

6. Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Hold dører, soltak og vinduer på bilen lukket, og sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen.

7. Pollen fester seg i pelsen på kjæledyr, dusj eller børstning utendørs hjelper.

8. Informer gjerne omgangskrets, arbeidsgiver og lignende om sykdommen din, slik at de forstår, og kan ta hensyn og tilrettelegge. Studenter kan søke om forlenget eksamenstid.

9. Ta ferie fra pollenspredningen/pollenplagene – høyt til fjells, langs kysten, eller i utlandet, der hvor spredningen kan være mindre.

10. Pollenmaske som dekker nese og munn minsker innånding av pollen. Pollennett kan plasseres over vinduer, slik at mindre pollen slipper inn i boligen din.

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF)



Powered by Labrador CMS