Oversiktsbilde av Lambda, Sukkerbiten og det nye sjøbadet. Illustrasjon: Zeuthen+Stjern

Finske bassengeiere villige til å finansiere et helårs oppvarmet badeanlegg ved Sukkerbiten

Helårs oppvarmet badeanlegg på Sørenga et stort steg nærmere å bli realisert. Nå fins både lokalisering, finansiering og politisk støtte for initiativet.

Publisert

Sørengas badstue- og helårsbadeanstalt ønsker at Oslo får et helårs sjøbad, slik de har i Helsinki. Midtvinters i bitende finsk kulde, plasker finnene rundt i utendørsbasseng med tropisk vanntemperatur på 28 plussgrader.

Onsdag inviterte badstueinitiativet og Sukkerbitens venner Raoul Grünstein, styreformann i Allas Sea Pool i Helsinki. Til stede var også lokale politikere fra Venstre, Frp, Rødt og MDG. På forhånd var det klart at eierne av det finske utebadet kan være villige til å finansiere et tilsvarende sjøbad i Oslo.

— Vi ønsker oss et badeanlegg, en sauna-landsby og et friområde på Sukkerbiten ved Operaen, sier Sverre Jervell, styreleder i Sørenga badstue- og helårsbadeanstalt.

Allas Sea Pool i Helsinki er blitt svært populært blant finnene, året rundt. Foto: Kallerna/Flickr

Den 1000 kvadratmeter store flekken ytterst ved Akerselvas munning blir snart frigjort etter å ha blitt brukt som brakkeområde for byggingen av blant annet Lambda.

Stor suksess i Finland

Det flytende helårs utendørsbadet i den finske hovedstaden, ligger i sjøen rett utenfor regjeringsbygget. Badeanlegget åpnet i 2018 og har vært en stor suksess, ikke minst vinterstid. Vannet i bassenget holder 28 grader, året rundt.

Raoul Grünstein mener beliggenheten ved Sukkerbiten er perfekt for et lignende anlegg i Oslo. Det mener også Sverre Jervell og Ragna Fjeld, fra Sørengas badstue- og helårsbadeanstalt.

Ragna Fjeld fra Sørenga badstue- og helårsbadeanstalt sammen med direktør i Allas Raul Grünstein og lokalpolitiker Rauand Ismail (MDG). Foto: Thor Langfeldt

— Vi kommer til å legge fram dette for bystyret som et innbyggerforslag i august. Vi har allerede over 600 underskrifter, forteller Jervell.

Ukomplisert teknologi

Oppvarmingen av bassenget var et av punktene lokalpolitikerne ville vite mer om. Å hente varme fra vann på dypet av Oslofjorden, slik det vil bli gjort til det nye Nasjonalmuseet, ligner måten oppvarmingen blir løst i Helsinki.

— Teknologien er enkel. Bassenget er isolert og taper ikke mye varme. Husk at vi ikke trenger å varme opp et stort rom, som i en vanlig svømmehall. Vi trenger bare å varme opp vannet, sier Grünstein.

I Finland ligger bassenget i tilknytning til en nyetablert park. Bassenget er beregnet til 15 års bruk. Det er gratis å komme inn i parken, men skal du i vannet, koster det noen euro.

Det flytende oppvarmede bassenget ved sukkerbiten. Illustrasjon: Zeuthen & Stjern

Populært blant finnene

Allas Sea pool og Grünstein har åpnet to lignende badeanlegg i Finland det siste året og vil nå gjerne ekspandere virksomheten sin til Norge.

Til stede fra Helsinki var også Petteri Lautso, fra byutviklingsfirmaet Töölö Urban OY. Lautso viste fram med tall og levende bilder hvordan Allas Sea pool var blitt akseptert og likt av befolkningen i den finske hovedstaden.

I Oslo har Frps Lars Petter Solås og Venstres Hallstein Bjercke klart å samle et bystyreflertall bak forslaget om at bystyret ber Ap/SV/MDG-byrådet finne ut om det kan være aktuelle steder langs Oslos nye havnepromenade der et flytende utendørsbad kan legges.

Lars Petter Solås ønsker private investorer som Allas velkommen. Også Sverre Jervell ønsker finansieringen velkommen, men poengterer at ingenting ville vært bedre enn om Oslo kommune tok på seg finansieringen og driften av badet.

Arkitekt Anna Zeuthen har tidligere tegnet badstuen Skarven, og nå har hun laget en skisse over hvordan Sukkerbiten kan bli. Til høyre Sverre Jervell. Foto: Thor Langfeldt

Ønsker friplass på Sukkerbiten

Rødts Kay Asbjørn Schjørlien og Rauand Ismail fra MDG var begge begeistret for å få Sukkerbiten som et friområde, men ikke like sikre på om de ønsket et helårs oppvarmet svømmebasseng på kjøpet.

— Vi må ta kampen for å skape en friplass for folk på Sukkerbiten, sa Ismail.

Svømmeundervisningen i Oslo sliter med å få timer nok i byens svømmehaller. Dette mente politikere fra flere hold at et flytende helårsbasseng kunne hjelpe til med.

Powered by Labrador CMS