Asbjørn og Mo heter egentlig Kay Asbjørn Schjørlien og Mohamed Ali. Foto: Katarine Louise Nordam

Duoen Asbjørn & Mo skal lede VårtOslos Byprat denne høsten og fortelle moderne folkeeventyr fra Oslo

I dag kl 19 starter VårtOslo opp Byprat igjen, med nye programledere, kameratene Asbjørn og Mo. Sendingene går live på Facebook og legges ut som podcast.

Publisert

Kay Asbjørn Schjørlien (36) og Mohamed Ali Rashid (26) vil samle inn fortellinger fra Oslo. Disse vil bli presentert under vignetten Byprat med Asbjørn & Mo. De to osloguttene ønsker å trekke fram lokale historier fra hovedstaden i deres ukentlige sending. Onsdag 12. september sendes det første, ukentlige programmet.

— Ideen til konseptet kom over en øl, tror jeg, og så har vi diskutert oss videre derfra. Hva er Oslo, fortalt av folk i Oslo, sier Schjørlien.

Folkeeventyr fra Oslo blir et ukentlig debattprogram om de lokale utfordringene i byen vår. Kompisene som gjerne blir omtalt som Asbjørn og Mo, vil denne høsten samle inn historier fra hverdagslivet i byen. Det er i sentrumsbydelene Frogner, St. Hanshaugen, Sagene, Grunerløkka, Gamle Oslo og Sentrum at de vil lete etter historiene. Disse skal folk få fortelle, uten at en ekspert skal fortelle dem hvordan det "egentlig" er.

Alle har en historie å fortelle. Asbjørn & Mo vil la oslofolk få slippe til for å fortelle sine historier. Illustrasjonsfoto: Morten Lauveng Jørgensen

Vokst opp på Tøyen og i Gamlebyen

— Den offentlige debatten er preget eksperter, skribenter og politikere. Vi ønsker å la alle dem som ikke vanligvis kaller seg ekspert få slippe til, sier de to.

— Vi er fra Tøyen og fra Gamlebyen. Hjemstedet preger oss, slik det preger alle hvor de kommer fra, sier Mo, som lover at de i Byprat skal bevege seg godt utenfor deres hjemlige grender.

Lokale sendinger

Byprat vil bli sendt fra kafeer, puber og forsamlingshus rundt om i byen, alt etter tema. Programvertene ønsker å skape stemning á la Rorbua i Tromsø, men med lokale fortellinger som blir fortalt, ikke vitser og blødmer.

— Rundt om i landet klages det på et for stort Oslo-fokus. Vi i Oslo ser imidlertid at det som blir kalt Oslo-fokus er oppmerksomhet rundt Stortinget og riksforvaltning. Hva som foregår på Stortinget og i Høyesterett er like fjernt fra en osloborgers hverdag som det er for en som bor i Lofoten, sier Schjørlien.

Vil knuse sofapartiet

Gjennom Byprat med Asbjørn & Mo håper de to å skape lokalt engasjement for byen. Ved forrige kommunevalg, i 2015, valgte nærmere 40 prosent av velgerne å bli igjen hjemme. Asbjørn og Mo håper et større engasjement vil få flere velgere opp av sofaen ved neste års kommunevalg.

— Det er mange grunner til at folk ikke stemmer. Mye tyder på at mangel på å føle seg representert og en økende mistillit til politikerne er viktige grunner. Det er langt høyere valgdeltakelse blant de med høyere utdanning enn de uten utdanning. Unge holder seg i stor grad hjemme, det samme gjør fattige, uføre, arbeidsledige og innvandrere, sier de to.

Kom gjerne med et innspill til en historie du mener bør komme frem: tips@vartoslo.no

VårtOslos Byprat går hver onsdag kl 19. Live på Facebook. I tillegg finner du sendingen på podcast og nettsiden til VårtOslo i etterkant.

Powered by Labrador CMS