Bildet til venstre viser politiet som beslaglegger cannabisplanten som sto utstilt i vinduet til «Norske tilstander – cannabis cafe». Bak initiativet sto leder for rusorganisasjonen Alliansen for rettighetsorientert ruspolitikk (AROD), Roar Mikalsen, som var fornøyd med dagens aksjon etter at politiet hadde forlatt stedet med sine beslag.

Her beslaglegger politiet cannabisplanten, men Roar rakk å selge nesten en halv kilo cannabis før salget ble stanset: – Håper dette havner i retten

– Vi hadde med 500 gram cannabis hit i dag. Da politiet kom var det så å si utsolgt med bare 30 gram igjen, sier AROD-leder og «cannabiskafédriver» Roar Mikalsen, som anmeldes etter lørdagens aksjon.

Publisert

Lørdag formiddag dannet det seg lange køer utenfor en adresse i Mauritz Hansens gate, et steinkast unna Pilestredet, ikke langt unna Frydenlund og Oslo Met.

Årsaken var ganske enkelt at ryktet hadde spredd seg om at det i det lille lokalet skulle åpnes en cannabiskafé – ulovlig som sådan.

Med påskriften «Norske tilstander – cannabis cafe» ledsaget av en illustrasjon av en cannabisplante og en ekte utgave av sorten i vinduskarmen til det lille butikklokalet, ble det levnet liten tvil om at stuntet var et innlegg i debatten rundt legalisering av det omdiskuterte stoffet i Norge.

Bak initiativet sto leder for rusorganisasjonen Alliansen for rettighetsorientert ruspolitikk (AROD), Roar Mikalsen, som i forkant varslet planene om å åpne cannabiskafé denne lørdagen og uttrykte ønske om at politiet skulle komme til stedet.

Også etter at stedet var stengt ned av politiet, oppholdt mange seg utenfor.

Politiet visste ikke tid og sted

– Vi var i utgangspunktet kjent med at det skulle være et sånt arrangement på forhånd. Arrangøren hadde også informert politiet om at dette ville finne sted, men vi visste ikke tid og sted for arrangementet, forteller operasjonsleder Bjarne Pedersen i Oslo politidistrikt til VårtOslo.

Politipatruljer i Pilestredet like rundt hjørnet for utsalgsstedet.

– Da vi ble oppmerksomme på dette lørdag formiddag, tok vi både kontakt med arrangør og dro til stedet, sier han.

– Vi stengte ned stedet der det fremsto som om det var solgt cannabis, og det ble opprettet sak mot selger. Arrangørene var behjelpelige på stedet da politiet kom og etterkom pålegget som ble gitt, forteller Pedersen.

En av flere politibetjenter på vei inn i lokalet.

– Så å si utsolgt

Politiet på stedet ønsket ikke å uttale seg til VårtOslo, og politiets operasjonsleder har ikke detaljer når det kommer til hva som ble beslaglagt.

Cannabisplanten i vinduskarmen var blant det som ble pakket ned i en av politiets brune papirposer og ble tatt med av politibetjentene da de forlot stedet.

Mikalsen sier at han fikk telefonen sin, kontanter fra salget og restene som var igjen av cannabis beslaglagt.

Cannabisplante tas i beslag av politiet.

– Vi hadde med 500 gram cannabis hit i dag. Da politiet kom var det så å si utsolgt med bare 30 gram igjen, sier han.

Det skal ha blitt solgt cannabis for om lag 50.000 kroner.

– Jeg synes politiet oppførte seg fint. De kom på et fint tidspunkt. De kunne jo ha valgt å komme mye før, men de valgte tydeligvis å la brukerne få en fin dag i stedet for å gjøre dagen til en plage både for seg selv og andre, mener Mikalsen.

Tomgods på bakken.

– Håpet at politiet kom

«Cannabiskaféen» åpnet klokken 10.00 lørdag formiddag. Først etter en drøy time kom politiet til stedet, og like før klokken 11.30 meldte politiet at de hadde stengt ned narkotikasalget som foregikk i all offentlighet.

Dagen for cannabiskaféstuntet var ikke tilfeldig valgt. 20. april er en dato som symboliserer tallet 420 (etter amerikansk datonotering vel å merke, journ.anm.), som er å regne som et kodetall for cannabisbruk verden over.

Roar Mikalsen avhøres i kjelleren av lokalet etter at politiet stengte salget.

Mikalsen forteller at han sammen med støttespillere har jobbet i en uke for å få alt på plass i lokalene, og at han er beredt på de strafferettslige reaksjonene som måtte komme.

– Dagen har forløpt seg akkurat som vi ønsket. Vi forventet godt oppmøte, men dette var likevel over all forventning. Gata var full utenfor her i timevis. Vi håpet på at politiet kom, så vi kunne få kvalitetssikret ruspolitikken vår og gi de forfulgte på rusfeltet et effektivt rettsmiddel, sier han og legger til:

– Nå blir det vel vanskelig for dem å henlegge saken, og vi håper dette havner i retten.

Verdt å flagge for, mener initiativtakeren om lørdagens aksjon, som han nå håper ender med rettslige etterspill.

– Domstolenes oppgave

Mikalsen påpeker at tidligere aksjoner han og organisasjonen han er leder for har stått bak ikke har ledet frem til noen sak for domstolene.

– I fjor delte vi ut 100 gram cannabis utenfor Riksadvokatens kontor i sentrum i en varslet aksjon fordi Riksadvokaten ikke ville ta imot det beslaget. Det er derfor vi selger 500 gram her i dag.

AROD-lederen og «cannabiskafédriveren» håper etterspillet av dagens aksjon kan få fortgang i legaliseringsdebatten her til lands.

– Vi har gjennom rusreformen prøvd å få vektlagt grunnloven. Vi har hele tiden sagt ifra om at man ikke kan gå fra å kriminalisere til å sykeliggjøre uten å vektlegge prinsipper som likhet, forholdsmessighet, selvbestemmelse og frihetspresumpsjon. Når den politiske prosessen svikter, er det domstolenes oppgave å kvalitetssikre politikken, mener han.

Slik så «cannabiskafén» ut på innsiden.

Straffeforfølger selger

Politiets operasjonsleder understreker at det er ulovlig både å selge, kjøpe, bruke og være i besittelse av narkotika.

– Av de anslagsvis 100–150 personene som var på utsiden av lokalet da politiet ankom, har vi ingen forutsetning for å vite hvor mange som hadde kjøpt. Vi anmelder her salget selger sto for, sier Pedersen.

Han forteller videre at stemningen på stedet ble oppfattet som rolig da politiet aksjonerte mot narkotikautsalget.

– Etter vår forståelse, etterkom folk politiets pålegg, avslutter operasjonslederen.



Powered by Labrador CMS