Abonner på nyhetsbrev fra lokalavisen VårtOslo
Leder av Det mosaiske trossamfund, Ervin Kohn, utsatt for Holocaust-hets etter VårtOslo-oppslag om marsipangris
– Min far var den eneste av 13 barn som overlevde Holocaust. Jeg synes det er motbydelig, og jeg går og ruger og tenker på det. Det er ordentlig ubehagelig, sier Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfund. – Ikke ondskapsfullt eller rettet mot jøder, sier Ronny Rønning.
I helga publiserte VårtOslo en sak som viser jødiske Ervin Kohn spise en marsipangris med muslimske Shoaib Sultan. Sistnevnte har også vært generalsekretær for Islamsk Råd Norge, begge har tidligere jobbet for Antirasistisk senter.
Under VårtOslos Twitter-post har Ronny Rønning, også kjent for å være med Stopp islamiseringen av Norge (Sian) lagt ut et bilde som viser Ervin Kohn i en utryddelsesleir.
– Det er ikke første gang jeg blir laget meme av, jeg har blitt puttet i gasskammer også tidligere. Jeg synes det er motbydelig og går og ruger og tenker på det, sier Kohn.
– Det er ordentlig ubehagelig
Han sier at han lever etter læren om at delt smerte taper sin kraft, og at han nå deler hetsingen offentlig på Facebook. – Jeg blir jo lei meg. Det er ordentlig ubehagelig, sier han til VårtOslo.
– Når jeg poster dette offentlig, gir det en mulighet for andre til å kjenne til og ta del i mobbingen. Det som er viktig når man jobber mot jobbing, er at ingen blir stående likegyldige, men må ta stilling til den, sier han.
Kohn forteller at han hører om ungdommer som opplever antisemittisk hets på regelmessig basis. Men at det er noen år siden han selv opplevde noe slikt.
– Jeg vet ikke hvem denne mannen er. Selv om slike memer ikke rammes av hatparagrafen, bør samfunnet gjøre dem illegitime. Jeg mistet nesten hele min familie i Holocaust. Min far var den eneste av 13 barn som overlevde, sier han på Facebook.
– Helt motbydelig
Det er tiende året på rad at Shoaib Sultan spiser en marsipangris med Ervin Kohn. Som en humoristisk måte å vise at de kan spise svin, selv om religionen ikke tillater dette. Sultan håper flere blir klar over hatet som ulmer i samfunnet vårt.
– Jeg synes tweeten er helt motbydelig. Samtidig kan det være nyttig å bli minnet på hva som faktisk fins der ute. Det er mange som vil si at dette fins ikke i Norge. Forhåpentligvis vil noen flere nå skjønne at dette er et problem, selv om vi selvsagt skulle vært det foruten, sier han.
– Bør forbys
Sultan synes det er helt utrolig hva folk klarer å få lirt av seg, ikke minst i etterkant av en såpass uskyldig sak som den i VårtOslo.
– Dette sier noe om et verdensbilde. Denne personen vet nok at Ervins familie døde under holocaust, og det gjør kommentaren ekstra ekkel.
Han mener ytringen går over grensen for hva som bør være tillatt å ytre.
Jeg vet ikke om dette er straffbart, men kommer til å anmelde dette og håper politiet velger å kjøre sak på det. For et sted må grensen dras og dette er langt over den grensen, sier han.
– Bør være illegitim
Også Kohn er usikker på om hetsingen er straffbar:
– Holocaustbenektelse eller Holocaustrevisjon er jo ikke forbudt i Norge. Det er allikevel meget ubehagelig. Jeg mistet så godt som hele min familie i Holocaust. Min pappa var den eneste av en søskenflokk på 13 som overlevde. Jeg vokste opp uten besteforeldre. Selv om slik hets ikke er illegal, bør den være illegitim. Det er vårt samfunns oppgave å gjøre den illegitim.
– Ikke ondskapsfullt
– Dette var ikke en ondskapsfull ytring eller et angrep mot Kohn og hans familie eller mot jøder. Hvis Ervin Kohn sier han er lei seg for dette bildet og vil jeg skal slette det, vil jeg gjøre det, sier Ronny Rønning, når han blir oppringt av VårtOslo.
– Dette var satirisk ment, men kanskje bommet jeg litt. Dette var ikke et angrep på jøder. Når det gjelder det såkalte fremgangslandet Israel, er det mye viktigere å snakke om alle dødsfallene der på grunn av RMA-vaksinen, sier Rønning.
Rønning sier han ikke er medlem av det høyreekstreme partiet Alliansen, men har vært til stede på Sian-arrangementer, blant annet på Mortensrud.
– Tweeten var et helt spontant påfunn for å vise hvordan antisemittisme hele tiden blir brukt, for eksempel for å vise hvordan Elon Musk styrer Twitter. At debatten sentreres så mye rundt det som skjedde i 1940 er skadelig i forhold til å vise hvordan vi har det nå. For eksempel at folk ikke får høre i main stream media om valgkuppet og valgfusket i Brasil.
Under samtalen kommenterer kona Anneli Rønning i bakgrunnen. – Hun tar opptak av samtalen, i tilfelle dette kommer helt skeivt ut, sier Ronny Rønning. Anneli Rønning skal være ekskludert fra LO-forbundet Fagforbundet.
– Ikke så spesielt med Holocaust
– Ervin Kohn vil kanskje vil forsøke å tjene på dette politisk. Men det vi ikke får høre om i main stream media er om den typen rasisme som pågår i Norge nå, for eksempel propagandaen mot hvite heteroseksulle menn. Eller om folk som blir ranet og banket opp av rasistiske innvandrergjenger i Sverige.
Når Sumaya Jirde Ali blir sagt noen ord til, blir det et massivt hysteri. Det er feil fokus. Vi lever i 2022, og det blir feil å fokusere på noe som skjedde i andre verdenskrig.
– Jeg var ikke klar over at Ervin Kohn mistet familiemedlemmer i Holocaust, men det er mange som har mistet familiemedlemmer. Det er ikke noe mer spesielt enn at folk har mistet familiemedlemmer under andre dramatiske omstendigheter, som under bombingen av Libya.
Holocaust-bildet
NB: Både Kohn og Sultan mener det er et poeng å vise frem bildet av hetsen, slik at folk får se hvordan dette faktisk ser ut og kan møte det med avsky.
– Jeg tror ikke folk vet hva som foregår og føler en viss forpliktelse til å vise hva som foregår. Dette kan være en eye opener for mange, noe som gjør at de får se driten i hvitøyet, sier Kohn.