Brødrene Markus og Joppe Gjelseth eier og driver Mat & Drikke Gruppen, som blant annet har Louise og Lekter`n på Aker brygge i sin utestedsportefølje. Foto: Mat & Drikke Gruppen
Brødrene Markus og Joppe Gjelseth eier og driver Mat & Drikke Gruppen, som blant annet har Louise og Lekter'n på Aker brygge i sin utestedsportefølje.

Eierne av Aker brygge-utestedet er lei av gjester på 20 år: – Hærverk økte og sprit ble smuglet inn

Louise på Aker brygge gir opp 20-årsgrense og justerer opp til 23- og 25-årsgrense på fredager og lørdager. Bakgrunnen er to dommer som slår fast at det ikke er aldersdiskriminering å nekte yngre klientell adgang.

Publisert

– Louise var skapt for et eldre klientell og da skal det sies at det er ikke bare de på 25 og 26 år. Men dette er et klientell helt opp i 40-årene, som vi har rettet oss mot og som vi har ønsket oss, sier Markus Gjelseth til VårtOslo.

Han og broren Joppe Gjelseth overtok driften av utelivsselskapet Mat & Drikke Gruppen etter far Pål Gjelseth, som allerede i 1986 åpnet Lekter'n i Aker brygges barndom.

– Føler seg ikke hjemme lenger

– Siden vi senket aldersgrensen til 20 år har vi fått tilbakemeldinger fra våre tidligere gjester om at de ikke lenger føler seg hjemme på Louise, og at det ikke lenger er et sted de føler tilhørighet til, sier Markus Gjelseth.

– Tidligere gjester sier også at det er vanskelig å finne steder i Oslo tilpasset et litt eldre segment, legger han til.

Gjelseth-familien står bak flere utesteder og restauranter i Oslo, blant dem også Louise på Aker brygge.

Bakgrunnen for at Louise det siste året har hatt 20-årsgrense er blant annet at Diskrimineringsnemnda i 2020 kom fram til at det var ulovlig aldersdiskriminering å nekte en 22-åring adgang til en cocktailbar i Oslo. Utestedet opererte da med 23 års aldersgrense.

Gikk rettens vei og fikk medhold

Den avgjørelsen utfordret utestedet Festiviteten på Hamar, som gikk rettens vei for å beholde aldergrense på 23 år i helgene. 

Både i tingretten og lagmannsretten fikk Festiviteten medhold i at det ikke er aldersdiskriminerende.

Oslo 20211202. Oslo kommune har bedt alle som var på Louise Restaurant & Bar på Aker Brygge fredag 26. november i tidsrommet 22.30 til 03.00 om å teste seg. En person har fått påvist smitte med omikronvarianten av koronaviruset etter et julebord på restauranten.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Louise på Aker brygge er restaurant gjennom hele uken og utested i helgen.

Borgarting lagmannsrett mener at Festiviteten hadde en saklig legitim grunn for diskrimineringen, da de ikke har et isolert ønske om å ekskludere personer under 23 år, men ønsker å etablere en nattklubb for et eldre publikum. 

Dommen fra Borgarting er i skrivende stund ikke rettskraftig ettersom det fortsatt er en uke til ankefristen går ut. 

Likevel velger Louise på Aker brygge å skrote 20-årsgrense i helgene og innfører i stedet grense på 23 og 25 år på henholdsvis fredager og lørdager.

– Ungdomsrølp er kanskje feil

– Vi har opplevd det utfordrende med unge mennesker som har lite erfaring fra å dra på byen. Det handler blant annet om å vise hensyn overfor eksisterende gjester, sier Gjelseth.

– Men sier dere at det blir for mye ungdomsrølp med å ha klientell under 23 år? Eller er det et feil begrep å bruke?

– Ungdomsrølp er kanskje et feil begrep, mener utelivslederen.

– Men at de som er i starten av 20-årene har vist seg å ta litt mindre hensyn til våre eldre gjester, enten de er der for utestedet eller de er i ferd med å avslutte lørdagsmiddagen sin, er en erfaring vi har opplevd med 20-årsaldersgrense i over ett år, sier han.

Oslo 20230517. 17.mai-feiringen på Aker brygge.Foto: Frederik Ringnes / NTB
17. maifeiring på Lekter`n: Her blir det inntil videre 20-årsgrense, opplyser Mat & Drikke Gruppen.

Mat & Drikke gruppen sysselsetter i løpet av et år rundt 600 mennesker. En del av dem er sesongarbeidere ved uteservering på sommeren. Med ved Louise er det 77 ansatte gjennom hele året, opplyser Mat & Drikke Gruppen.

– Yngre smugler inn alkohol

– Vi ser også at hærverk og slitasje på vårt dekor, på møbler og historiske gjenstander har økt. Vi har hatt stor oppgang i antallet innsmuglede småflasker med sprit og annet, som gjør det utfordrende å drive Louise i henhold til hvordan vi er pålagt å drive, sier Gjelseth.

Ifølge Gjelseth har inntektene fra utestedene de siste årene gått ned, samtidig som utgiftene har gått opp. 

Med yngre gjester øker kostnadene både fordi flere ansatte må være på jobb, og fordi stedene slites mer, forklarer han.

– Vi har måttet sette inn flere vakter og sjekke vesker og slikt når folk kommer inn, men vi vil aldri kunne ta full kroppsvistering. Og det er heller ikke vår intensjon. Yngre klientell finner rett og slett måter der de får med seg alkohol inn på utestedet i stedet for å betale i baren.

– Husker hvordan det var å være 20 år

– Vurderer dere å innføre høyere aldersgrense på andre steder Mat & Drikke Gruppen eier og driver?

– Vi gjør løpende vurderinger hele tiden. Men på for eksempel Lekter'n har vi valgt å holde aldersgrensen på 20 år. Vi mener møblementet på Lekter'n og konseptet der er godt tilpasset en aldersgruppe fra 20 år og oppover. Inntil videre beholder vi den aldergrensen der også i helgene. 

– Nå har både du og jeg vært under både 23 og 25 år en gang. Skjønner du at unge folk synes det er frustrerende dersom sted etter sted nå øker aldresgrensen slik at de ikke kommer inn?

– Det er ikke så lenge siden jeg var 20 år. Jeg husker godt hvordan det var å ikke komme inn på et utested, enten det var 23- eller 25-årsgrense. Så jeg har full forståelse for det, sier han.

– Samtidig husker jeg også veldig godt hvordan jeg senere satte pris på å dra på steder med 23- og 25-årsgrense etter at jeg hadde et par års erfaring med å dra ut på byen, sier Markus Gjelseth.

Det var Avisa Oslo som omtalte nyheten først.

Powered by Labrador CMS