I mars i fjor ble det funnet over 800 kilo kokain i fruktkasser på Bama-lageret i Groruddalen.

Tollerne og Bama krever bedre sikkerhet i Oslo havn etter rekordbeslag av kokain

Når det kommer en båt med bananer til Norge inneholder den stadig oftere store mengder kokain. Nå er både Norsk Tollerforbund og Bama redde for sikkerheten.

Publisert

I 2023 ble det til sammen gjort tre store kokainbeslag på Bamas anlegg i Groruddalen, i banankasser fra Sør-Amerika som hadde kommet via Europa og Oslo havn. 

I august i fjor viste en rapport fra Kripos at antallet kokainbeslag i landet er flere enn noen gang tidligere, og en tredel av kokainbeslagene var gjort i Oslo.

Nå krever Norsk Tollerforbund og Bama mer penger til Tolletaten, så de kan ansette flere folk og kjøpe nytt utstyr til havna i Oslo, skriver VG.

– Ikke banan-spesialisters jobb

– Det er bedre sikkerhet på havnene i Sør-Amerika, hevder konserndirektør Pia Gulbrandsen i Bama, som frykter for sikkerheten til de ansatte i Bama.

Hun sikter til en hendelse der seks kriminelle hadde stått utenfor lokalet til Bama i slutten av mars, samme dag som at det ble gjort et beslag på kokain blant banankassene.

– Sikkerheten til våre ansatte skal ikke settes på spill. Å få vite at flere svenske kriminelle var utenfor lokalet denne dagen er skremmende. Folk som kan ha historikk med våpen og hard kriminalitet. Dette er ikke banan-spesialisters jobb å håndtere, slik kan det faktisk ikke være, sier Gulbrandsen til VG.

– Trengs en betydelig budsjettøkning

Norsk Tollerforbund har i flere år uttalt at sikkerheten ikke er god nok.

– Hvis vi virkelig skal bekjempe narkotika trengs det en betydelig budsjettøkning til Tolletaten, ikke bare til politiet, sier leder Karin Tanderø Schaug i Tollforbundet.

– De trenger også budsjettmidler, men det er flere som må bidra i den enorme oppgaven vi har foran oss. Oslo havn mottar helt enormt mye varer, og sånn situasjonen er nå får vi ikke gjort jobben vår ordentlig.Powered by Labrador CMS