Oslo 20240429. Oslo politidistrikt, Ida Melbo Øystese under presseorienteringen om den målrettede innsatsen i prioriterte områder.
Oslos politimester Ida Melbo Øystese under presseorienteringen om den målrettede innsatsen i prioriterte områder.

Oslo-politiet skjerper innsatsen: – Vi er bekymret for økningen i ungdomskriminalitet

Oslo politidistrikt skjerper innsatsen i flere prioriterte områder for å få bukt med kriminaliteten. – Det gjør inntrykk å møte mennesker som ikke tør å oppholde seg i deler av byen.

Publisert

– Vi er bekymret for den økningen som vi har sett i ungdomskriminalitet det siste året. Og vi er spesielt bekymret for økningen innen bruk av vold og bæring av kniv, sier Oslos politimester Ida Melbo Øystese.

Etter flere ti-år med nedgang i den anmeldte kriminaliteten, så går det nå feil vei. Oslo politidistrikt er bekymret for den økningen som har vært i ungdomskriminaliteten det siste året. Men politiet mener selv de har god oversikt over ulike kriminelle miljøer og nettverk i Oslo politidistrikt.

Har valgt ut områder

Politiet har gjennomført en trygghetsundersøkelse blant innbyggerne i Oslo, Asker og Bærum, hvor flere enn 30.000 innbyggere har svart på undersøkelsen.

Oslopolitiet skal nå iverksette en målrettet innsats i prioriterte områder for å bidra til økt trygghet og hindre kriminalitet.

– Disse områdene er valgt ut på bakgrunn av analyser av antall politioppdrag og straffesaker som handler om utrygghetsskapende kriminalitet, omfanget av ungdomskriminalitet, synlige kriminelle nettverk og områder der det er stor opplevd utrygghet blant innbyggerne og lav tillit til politiet, sier Øystese.

  • I enhet sentrum er de prioriterte områdene: Grønland og Tøyen.
  • I enhet vest er de prioriterte områdene: Majorstuen, Sandvika og Asker sentrum.
  • I enhet øst er de prioriterte områdene: Furuset, Mortensrud/Bjørnerud, Veitvet og Bjørndal.

Tør ikke oppholde seg her

Tiltakene som settes inn i de ulike områdene handler det om at politiet legger opp til ekstra tilstedeværelse – både med uniformert og sivile patruljer. Politiet skal prioritere etterforskning og oppfølgning av barn og unge som begår kriminalitet og som utsettes for kriminell aktivitet. 

Oslo 20240429. Politimester Ida Melbo Øystese og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl under presseorienteringen om den målrettede innsatsen i prioriterte områder.
Politimester Ida Melbo Øystese og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl under presseorienteringen om den målrettede innsatsen i prioriterte områder.

– Det gjør inntrykk å møte mennesker som ikke tør å oppholde seg i deler av byen. Mitt budskap til kriminelle nettverk som vil etablere seg i Oslo: begår du alvorlig kriminalitet her; må du regne med å bli tatt og straffet, sier Øystese. 

Forstår godt bekymringen

– Den siste tiden har det vært mye oppmerksomhet rundt flere alvorlige hendelser i Oslo politidistrikt og jeg forstår godt at innbyggerne kan kjenne på bekymring. Vi skal fremover i større grad være åpne om de kriminalitetsutfordringene vi ser og hvilke tiltak politiet setter inn, sier politimester Ida Melbo Øystese.

– Samfunnet er avhengig av mange aktører for å snu utviklingen, spesielt knyttet til barne- og ungdomskriminaliteten. Våre prioriterte områder trenger også hjelp fra lokale ildsjeler og hele lokalsamfunnet. Spesielt trygge voksenpersoner, sier Øystese.

Powered by Labrador CMS