Politiet på stedet etter at skudd ble avfyrt på Grønland i helgen.

Frykter «svenske tilstander» i Oslo

Lederen i justiskomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad (Frp), frykter «svenske tilstander» på grunn av alle vold- og skyteepisodene i hovedstaden den siste tiden. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) hinter om penger til å styrke Oslo-politiet.

Publisert

Tall fra politiet viser at antallet alvorlige voldshendelser i Oslo nesten doblet seg fra 2022 til 2023, skriver Aftenposten.

Også antallet knivstikkinger økte, fra rundt 20 i 2022 til over 50 i fjor – og bare det siste halve året har det vært ni skyteepisoder i hovedstaden.

– Ikke bare Frp

– Det er en utvikling som går i helt feil retning. Det er en veldig alvorlig situasjon, sier Helge André Njåstad.

– Kombinasjonen med at kriminaliteten øker og antallet politiårsverk synker, er ikke bærekraftig. Det er ikke lenger bare Frp som snakker om «svenske tilstander». Det gjør de også i politiet, hevder politikeren.

Han gjentar Frps forslag om å innføre strengere straff for kriminalitet begått i enkelte soner, noe som blant annet er innført i Danmark.

Hinter om styrking

Selv om volden i hovedstaden har økt, er det samtidig færre politipatruljer i gatene. Nå hinter finansministeren om støtte til å styrke Oslo-politiet.

– De får se når revidert budsjett kommer. Vi skal satse tyngre. Det blir også en hardere kamp mot narkotika, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NRK.

De siste ukene har det vært flere skyteepisoder i Oslo. Natt til søndag ble en person skutt gjennom et vindu på en kebabrestaurant på Grønland.

133 færre politifolk

Oslos byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) påpeker at det i løpet av det siste året har blitt 133 færre politifolk i byen.

Det har blitt gitt mer penger til politiet, ifølge Sp-lederen, som påpeker at kostnadene har vært krevende. Vedum mener regjeringen nå må prioritere politiet.Powered by Labrador CMS