Fra v. byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) og finansbyråd Hallstein Bjercke (V).

Støtter Oslo-politiets prioriterte innsats i deler av byen. Men sier det ikke er nok: - For å lykkes trenger politiet mer ressurser

Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) sier han er glad for at Oslo-politiet blinker ut spesifikke områder der kampen mot særlig gjeng- og ungdomskriminalitet trappes opp. Men han krever at Ap/Sp-regjeringen gir penger til økt politibemanning.

Publisert

- For å lykkes trenger politiet mer ressurser. Bare i løpet av det siste året er bemanningen redusert med 133 polititjenestestillinger i Oslo, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg (H).

Han stiller seg bak politimester, Ida Melbo Øystese, som tirsdag morgen la frem en plan der ti områder i Oslo politidistrikt er blinket ut for kraftigere innsats mot kriminelle miljøer og nettverk, samt økende ungdoms- og voldskriminalitet.

Mange alvorlige voldshendelser

Oslo byrådsleder er imidlertid skeptisk til hvordan Oslo-politiet, som har fått redusert bemanning under den sittende Ap/Sp-regjeringen, skal klare å øke innsatsen.

- Utviklingen må snus, og det er ingen ting i det regjeringen har kommunisert så langt som tilsier at Oslopolitiet kan styrke bemanningen med det første, sier Lae Solberg.

De siste ukene har det vært et tosifret antall alvorlige voldshendelser i hovedstaden. 

I flere av dem er skytevåpen blitt brukt, og trolig er det kun tilfeldig at ingen er blitt drept.

Nå varsler politiet at de skal være mer synlige i følgende områder: Bjørndal, Mortensrud, Grønland, Tøyen, Majorstua, Veitvet og Furuset. I tillegg økes tilstedeværelsen i Sandvika og Asker sentrum.

Justisministeren lover mer ressurser

I NRK Dagsrevyen tirsdag kveld lovet justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) at Oslo-politiets prioriterte innsats støttes av regjeringen i form av mer ressurser.

- Ja, det får de. Jeg er helt enig i at vi trenger mer ressurser til politiet. Både i Oslo og for å styrke innsatsen mot organisert kriminalitet og gjengene i hele Norge, sa justisministeren.

- Så er jeg veldig glad for den nye innsatsen Oslo-politiet gjør, at man skal ut i lokalsamfunn og jobbe helt spesifikt i hverdagen til folk og skape trygghet, sa Mehl.

Oslo 20240429. Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl under presseorienteringen om den målrettede innsatsen i prioriterte områder.Foto: Cornelius Poppe / NTB
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) lover mer støtte til Oslo-politiet.

Men justisministeren kom ikke med noen konkrete tall eller løfter om hvordan Oslo-politiet skal få økte ressurser. Mehl viste kun til regjeringens kommende forslag til revidert nasjonalbudsjett.

- Vi skal komme med en offensiv satsing på politiet i revidert nasjonalbudsjett, som regjeringen legger frem om kort tid, sa justisministeren.

Skeptisk til regjeringens løfter

Det er ikke godt nok, mener Oslos byrådsleder. Eirik Lae Solberg anser ikke at en varslet satsing i revidert nasjonalbudsjett vil innebære økte ressurser til Oslo-politiet.

- Penger som er varslet i revidert nasjonalbudsjett vil i beste fall bare bidra til å opprettholde dagens bemanning, og den er for lav, sier Lae Solberg til VårtOslo.

Men byrådslederen understreker at han er glad for Oslo-politiets prioriterte innsats i spesifikke deler av byen.

- Det er helt nødvendig for å bekjempe den bekymringsfulle utviklingen vi har satt den siste tiden, sier han.

- Politiets tiltak er helt i tråd med det vi har etterlyst, og jeg stiller meg bak politimesterens budskap om at vi er avhengig av mange aktører for å snu utviklingen, spesielt knyttet til barne- og ungdomskriminaliteten, sier Eirik Lae Solberg.

 

 

Powered by Labrador CMS