Erna Solberg (H), Guri Melby (V) og Abid Raja (V) ser den nye utstillingen i nybygget ved Villa Grande og Holocaustsenteret på Bygdøy.

Holocaustsenterets nybygg åpnet: - Vårt forsvarsverk mot rasisme, sier Erna Solberg

Villa Grande og Holocaustsenteret på Bygdøy får bedre plass til utstillinger etter at et nytt tilbygg er åpnet. Til stede ved åpningen av bygget og ny utstilling var både statsminister Erna Solberg (H) og kulturminister Abid Raja (V).

Publisert

— HL-senteret har vært en del av vårt felles forsvarsverk mot rasisme og diskriminering i 20 år, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun foretok den offisielle åpningen av det nye tilbygget, som Statsbygg har vært byggherre for.

— Hverdagsrasisme er et problem som vi har med oss. Men vi kan ikke ha det sånn, slo statsministeren fast.

Samtidig klippet kulturminister Abid Raja (V) snoren for senterets nye utstilling «U/Synlig – hverdagsrasisme i Norge». Åpningene markerer 20 år med utstillinger ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter.

Har 40.000 besøkende årlig

— Vi kommer aldri til å være noe annet enn brune, sa Abid Raja da han åpnet utstillingen om hverdagsrasisme.

Og så kom han med en liten budsjettlekkasje. Regjeringen øker bevilgningene til kultursentre fra 8 til 16 millioner. Så vil jo budsjettbehandlingene vise om disse går igjennom.

Det nye tilbygget ligger nordvest på eiendommen ut mot Villa Grandes parkeringsplass, ved siden av bunkeren fra okkupasjonsårene.

Holocaustsenteret tar imot mer enn 40.000 besøkende i året. Av disse er det rundt 8.000 elever. Senteret har imidlertid manglet plass til både permanente og skiftende utstillinger.

Nybygg til over 70 millioner kroner

I 2016 ble en begrenset plan- og designkonkurranse lyst ut. Året etter vant forslaget til Transborder Studio konkurransen, og i 2019 startet Statsbygg byggearbeidene. Nå er det 740 kvadratmeter store nybygget ferdig.

Det nye tilbygget ligger nordvest på eiendommen ut mot Villa Grandes parkeringsplass, ved siden av bunkeren fra okkupasjonsårene. I tillegg til utstillingslokaler inneholder det også undervisningsrom, verksted, garderobe og toaletter.

Tilbygget er koblet på Villa Grande i begge etasjene for å sikre god publikumsflyt, skriver Statsbygg i en pressemelding.

Kostnadsrammen for prosjektet er på 70,3 millioner kroner. Tilbygget er levert under budsjett og innenfor tidsfrist.

Powered by Labrador CMS