Oslo 20240212. Fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth overrekker Bjarne Roar Finsrud medaljen for edel dåd i gull for innsats under angrepet i Oslo sentrum 25. juni 2022. Medaljen er en av de høyest rangerte sivile utmerkelsene i Norge og deles ut av Nærings- og fiskeridepartementet.Foto: Annika Byrde / NTB
Bjarne Roar Finsrud mottok medaljen for edel dåd i gull for innsats under angrepet mot Per på hjørnet og London pub natt til 25. juni 2022. Til v. fiskeriminister Cecilie Myrseth (Ap).

Hedret med medalje: Reddet trolig mange liv da han hindret Zaniar Matapour i å bruke automatgevær

Tolv personer er hedret med medaljen for edel dåd for innsatsen under terrorangrepet ved Per på hjørnet og London pub natt til 25. juni 2022. Bjarne Roar Finsrud fikk medaljen i gull for å ha hindret Zaniar Matapour i å avfyre flere skudd fra en maskinpistol.

Publisert

Zaniar Matapour drepte to og såret flere i masseskytingen i Oslo sentrum 25. juni 2022. Han skjøt mot utestedene Per på hjørnet og London pub.

Matapour ble overmannet av flere personer som var i området, og som holdt ham nede til politiet ankom.

– Har vist stort mot

– Den natten var det enkeltpersoner som utviste et spesielt heltemot og avverget at flere liv gikk tapt. Jeg vil takke dem. De har vært utsatt for en enorm påkjenning og vist et stort mot, har statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) tidligere uttalt i en pressemelding.

Bjarne Roar Finsrud var den eneste som fikk medaljen i gull, mens de andre fikk den i sølv. Det var Finsrud som dyttet Matapour over ende da han skulle lade maskinpistolen, ifølge NRK.

Høy terskel for utdeling

Medaljene ble delt ut av fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap). Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) deltok også på utdelingen.

Medaljen i gull er rangert som den 7. høyeste utmerkelsen man kan få i Norge, mens medaljen i sølv er rangert som nr. 14. 

Terskelen for å dele ut medaljen er meget høy, skriver regjeringen på sine nettsider

Powered by Labrador CMS