Oslo 20220625. Det er avfyrt flere skudd i 1.15-tiden natt til lørdag på utsiden av London pub i sentrum av Oslo. Flere er skadd, opplyser politiet.Foto: Javad Parsa / NTB
Da nødetatene kom frem, var gjerningsmannen allerede avvæpnet av sivilie. Nå hedres de med medalje for edel dåd.

25. juni-redningspersoner hedres med medalje: – En bismak, sier heltene i sitt første intervju

To av de som la Zaniar Matapour i bakken den fatale kvelden utenfor Per på hjørnet og London pub 25. juni 2022, gir for første gang intervju om hva som skjedde. Mandag skal de hedres med medalje.

Publisert

Mandag skal tolv personer hedres med medaljen for edel dåd for sin innsats under angrepet mot folk utenfor Per på hjørnet og London pub 25. juni 2022, der to personer ble drept og mange flere ble skadd.

Bjarne Finsrud er den eneste som får medaljen i gull, mens de andre får den i sølv.

Fikk hjelp av samboeren

Det var Finsrud som dyttet Zaniar Matapour over ende da han skulle lade maskinpistolen. 

Han forteller til NRK at han tenkte «det er nå eller aldri» før han tok sats og løp rett inn i den nå terrortiltalte 44-åringen.

– Tanken var vel egentlig bare at her må du prøve å gjøre noe, sier Finsrud.

Han fikk hjelp av samboeren Bjørn Yngve Bjørneseth og flere andre som kom raskt til med å overmanne Matapour, som fremdeles var bevæpnet med en en håndpistol.

Oslo 20220625. Slik ser det ut etter det i natt ble avfyrt flere skudd i 1.15-tiden på utsiden av London pub i sentrum av Oslo, der flere ble skadd og to drept.Foto: Terje Pedersen / NTB
Slik så det ut ved C.J. Hambros plass og Rosenkrantz gate da dagslyset kom.To menn ble drept og et 20-talls personer ble skadd.

De to sier i intervjuet at de setter pris på å bli hedret, men peker på at bakteppet for medaljeoverrekkelsen er dyster.

– Forferdelig at to ble drept

– Det er så forferdelig trist å vite at to personer ble drept og at så mange ble såret. Det er fint med medalje, men det gir selvsagt en sterk bismak, sier Finsrud.

– Samtidig er det en anerkjennelse for at vi har gjort noe riktig, sier Bjørneseth.

Mandagens medaljeoverrekkelse finner sted i regjeringens representasjonsanlegg. 

Fra regjeringen vil fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap), justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) delta.

Powered by Labrador CMS