Zaniar Matapour.

Zaniar Matapour skyldig i grov terror – dømmes til 30 års forvaring

Zaniar Matapour (45) er i Oslo tingrett dømt for skytingen under Oslo Pride for to år siden.

Publisert

VG , TV 2 og NRK erfarer alle at han får 30 års forvaring med 20 års minstetid.

Påtalemyndigheten la til grunn at angrepet var en terrorhandling og la ned påstand om 30 års forvaring, lovens strengeste straff, da rettssaken ble avsluttet 16. mai.

Det har vært uomstridt at Matapour drepte to personer og påførte ni andre skuddskader da han tok fram to skytevåpen fra en bag og fyrte løs mot menneskemengden i og utenfor Per på Hjørnet og London Pub natt til 25. juni 2022. Det har heller ikke vært uenighet mellom partene at skytingen var terrormotivert.

Ingen ulovlig provokasjon

Derimot hevdet Zaniar Matapours forsvarer Marius Dietrichson i sin prosedyre at angrepet skjedde som følge av ulovlig provokasjon fra norske myndigheter, først og fremst i form av Etterretningstjenesten. I tillegg mener han at Matapour er strafferettslig utilregnelig.

Oslo tingrett slår nå altså fast det motsatte – at 45-åringen er tilregnelig.

– Retten mener det er klart at E-tjenestens handlinger ikke innebar noen ulovlig provokasjon. E-tjenesten fremkalte ikke en terrorhandling som ellers ikke ville blitt begått og tok ikke initiativ til handlingen. Grunnvilkårene for ulovlig provokasjon ikke med andre ord ikke oppfylt, står det i dommen.

Må betale 100 millioner kroner

I tillegg har Matapour blitt dømt til å betale over 100 millioner kroner i oppreisning og erstatning til 312 fornærmede etter skytingen 25. juni 2022:

Powered by Labrador CMS