Zaniar Matapour dømmes til å betale over 100 millioner til de fornærmende. Leder Espen Aleksander Evjenth (i midten) i Støttegruppa 25. juni er glad for at Oslo tingrett slår fast at angrepet mot London Pub og to andre utesteder i Oslo 25. juni 2022 var et terrorangrep.

Matapour dømt til å betale over 100 millioner i oppreisning til fornærmede: – En stor lettelse

Zaniar Matapour dømmes til å betale over 112,4 millioner kroner i oppreisning og erstatning til 312 fornærmede for Oslo-skytingen 25. juni for to år siden. – Vi opplever at de fornærmede har blitt trodd og tatt på alvor.

Publisert

To menn ble drept av skuddene, mens ti andre ble påført skuddskader eller andre fysiske skader. 

Da hovedforhandlingene begynte, var det registrert 244 fornærmede, men det kom til flere underveis i rettssaken. Da saken ble avsluttet, hadde 312 personer status som fornærmet. Samtlige fornærmede fremmet krav om oppreisningserstatning fra Matapour.

– Ekstreme belastninger

Nå har Oslo tingrett slått fast at Matapour må betale de fornærmede til sammen 112, 4 millioner i oppreisning.

– Det er i henhold til kravet jeg fremmet på vegne av 312 personer, sier Christian Lundin, som har fungert som koordinerende bistandsadvokat i den omfattende straffesaken.

– Jeg er oppnevnt som bistandsadvokat for 223 av disse. Utmålt plaster-på-såret-erstatning i form av oppreisning er en anerkjennelse av den ekstreme belastningen de fornærmede ble påført som følge av den grufulle terrorhandlingen, sier Lundin til NTB.

Fire grupper fornærmede

De fornærmede er delt inn i ulike grupper, der bistandsadvokatene har bedt om oppreisning. Summene spenner fra 350.000 kroner til 550.000 kroner.

De høyeste oppreisningskravene gjaldt de ti som fikk skuddskader eller andre fysiske skader i angrepet. Koordinerende bistandsadvokat Christian Lundin la også ned krav om oppreising til de dreptes etterlatte på en halv million kroner hver.

En annen gruppe gjaldt de ni som utsatte seg selv for fare da de deltok i å overmanne Matapour. Den største gruppen fornærmede var personer som var i området, men som ikke ble fysisk skadet.

Skadene de fornærmede ble påført, omfatter både fysiske og psykiske skader – som settes direkte i sammenheng med skyteangrepet. Oppreisning er en «plaster på såret»-erstatning til de fornærmede etter det de har blitt utsatt for.

I tillegg har Matapour blitt dømt til 30 års forvaring.

– En stor lettelse 

Leder Espen Evjenth i Støttegruppa 25. juni sier det oppleves som at de fornærmede er blitt trodd og tatt på alvor med dommen mot Zaniar Matapour.

– Dette er en stor lettelse for mange av våre medlemmer. Det var 24 fornærmede som vitnet i retten, og de utviste et beundringsverdig mot ved å fortelle åpent om hva som skjedde med dem, hvor redde de var og hvordan dette har påvirket dem i ettertid, sier han til NTB.

Oslo 20230625. Portrett av lederen for Støttegruppen 25. juni Espen Aleksander Evjenth.
Espen Aleksander Evjenth i Støttegruppa 25. juni ble skutt i hodet av Zaniar Matapour under angrepet i 2022. Han sier at det oppleves som at de fornærmede er blitt trodd og tatt på alvor med dommen mot Matapour.

Ble skutt av Matapour

Evjenth ble selv skutt i panna under angrepet mot det skeive utestedet London Pub og Per på hjørnet. Han legger særlig vekt på at tingretten slår fast at angrepet var et terrorangrep.

– Vi skal lese dommen nøye, men med det vi nå vet, så opplever vi at de fornærmede har blitt trodd og tatt på alvor.

Senere torsdag har Evjenth fått lest dommen grundigere, og er fornøyd med at retten slår fast såpass tydelig at angrepet var rettet mot skeive.

– Vi har sett at terroren 25. juni har skapt frykt i det skeive miljøet. Det er flere som har fått høyere terskel for å være synlige og delta på skeive arrangementer, og det er nettopp dette som er hensikten med terror, sier han.

– Mange nølende med å kalle det terror

Støttegruppas leder sier også at de fornærmede er fornøyd med at de er tilkjent oppreisningserstatning i tråd med det som det ble lagt ned påstand om. Videre sier han at det er viktig for de berørte at samfunnet tar inn over seg det de nå har vært utsatt for.

– Mange har vært nølende med å kalle dette terror. Det håper vi nå det blir en slutt på, sier Evjenth.

Powered by Labrador CMS