Føreren av denen båten har akkurat blåst til 0,72 i alkotesteren. Han får streng beskjed av politibetjent Mats Gjerustad om å frastå fra mer alkohol på sjøen i kveld. Foto: Christian Boger

Politibåten i Oslo: — Vi stanser oftere og oftere båtførere med promille helt på grensen

� Jeg skjønner ikke hvorfor folk absolutt må drikke alkohol på sjøen, sier båteier Fritdjof Falck. Han blåste null i promille da VårtOslo var med politiet på fjorden.

Publisert

Årets varmeste dag er på hell. En lang fredag på sjøen for politibåten "Klar" og mannskapet er i ferd med å ende. Men før kveldens mannskap kan legge til kai, står det enda oppgaver i kø. Som en tur ut indre Oslofjord og gjennom Middagsbukta utenfor Bærumlandet.

Blant båtfolk i og rundt Oslo er bukta et av de mest populære steder å ligge til ankers eller fortøyd til land for å nyte sene sommerkvelder i godt selskap.

På vei inn i bukta blir det plutselig en brå endring i planene. Med hjelp av kikkert og lang erfaring har politibetjent Mats Gjerustad fått øye på en daycruiser han gjerne vil kontrollere litt nærmere.

— Jøss, har jeg drukket så mye?

Gjerustad og makker Trond Erichsen signaliserer til båten at de vil legge seg inntil for en nærmere kontroll. Ombord i båten er fire herremenn, som gjerne innrømmer at de ale har nytt alkohol i løpet av turen. Politibetjenten tar en id-kontroll av båtføreren og får ham til å blåse i alkotesteren. Resultatet er 0,7 i promille. Rett under sjøens promillegrense på 0,8.

— Jøss, jeg trodde ikke jeg hadde drukket så mye. Nå skal jeg ikke drikke mer på turen inn til Sandvika, lover båtføreren.

Med seg på turen tilbake til Sandvika får han en streng befaling fra mannskapet på politibåten.

— Ikke noe mer alkohol på sjøen i dag.

— Fantastisk at politiet vil båtfylla til livs

Tidligere på kvelden har politibåten drevet forebyggende arbeid i havnebassenget. Også her stoppet mannskapet flere fritidsbåter for en promillesjekk. Resultatet denne gangen var oppløftende. Ingen av de kontrollerte båtførerne hadde noen påviselig promille.

Båteier Fridtjof Falck (62) er svært godt fornøyd med at politiet tester promille også på sjøen. Foto: Christian Boger

Fridtjof Falck (62) er på tur med kone og venner når lovens lange arm stopper ham rett utenfor Aker Brygge. Etter å ha blåst til 0,0 i alkometeret har han bare godord å komme med om sjøtjenestens innsats.

— Det er fantastisk flott at politiet gjør en innsats mot promillekjøring også blant oss båtfolk. Jeg er 62 år og skjønner ikke hvorfor folk så absolutt må nyte alkohol på sjøen. Det er utrolig godt å vite at politiet gjør en jobb for å komme båtfylla til livs, sier han til VårtOslo.

Tar flere med for høy promille

I det flotte sommerværet har båttrafikken i indre Oslofjord eksplodert denne sommeren. Sjelden eller aldri har mannskapene fra sjøtjenesten hatt mer å gjøre. Og stadig opplever de at båtførere strekker grensen for hvor mye alkohol de nyter til sjøs.

— Vi kommer oftere og oftere borti tilfeller hvor de som fører båten ligger helt på grensen til hva som er lov når det gjelder promille på sjøen, forteller politiførstebetjent og avsnittsleder for sjø- og trafikktjenesten ved Oslo politidistrikt, Eva Brekke til VårtOslo.

Det er heller ikke bare båtførere som ligger helt på promillegrensen politibåten stopper stadig oftere. Også førere med ulovlig høy promille er i år et vanligere syn i fjorden enn tidligere. Fram til 1. juli hadde Brekke og hennes kolleger skrevet ut i alt 18 forelegg for føring av båt i beruset tilstand. I hele fjor ble det til sammenligning skrevet 23 forelegg for samme forhold.

— Vi ser stadig at folk tar en risiko ved å drikke mens de fører båt. Hadde vi hatt flere båter og flere ressurser, er jeg ikke i tvil om at vi kunne tatt mange flere promillekjørere, sier avsnittslederen.

Mannskapet på "Klar" forteller at de på kvelds- og nattestid ser en strøm av båter til og fra serveringsteder som Aker Brygge, Lille Herbern og Hovedøya. Langt fra alle av disse klarer mannskapene å kontrollere.

Mye slurv med redningsvester

Ikke bare alkoholbruk står i fokus hos sjøtjenesten. Også påbudet om bruk av redningsvest i båter under 26 fot får stor oppmerksomhet. Hittil i år har mannskapene på politibåten skrevet hele 161 forelegg for manglende bruk av redningsvest. I hele fjor skrev de totalt 103.

Avsnitsldere for trafikk- og sjøtjenesten Eva Brekke og kollegene Mats Gjerustad og Trond Erichsen (med ryggen til) har hatt en travel sommer i indre Oslofjord. Foto: Christian Boger

Under VårtOslos besøk ombord fredag kveld, fikk vi med selvsyn se hvor mye det syndes mot påbudet om bruk av redningsvest i båt under 26 fot. Ombord i flere av båtene, som ble stoppet for kontroll, var folket ombord ikke iført vester, selv om disse fantes ombord.

— Vi har jo vester ombord. er ikke det nok, lurer en båtfører.

— Nei. Vestene skal bæres på så lenge du er i en båt som er omfattet av påbudet, er den klare beskjeden fra politibetjent Erichsen.

Rekordsommer har gitt rekordtravle arbeidsdager

Perioden i juli er tradisjonelt en noe mindre travel periode for sjøtjenesten enn tiden rundt pinse, og augusthelgene før skolestart. Da tar båteierne i fjorden gjerne med seg båter og familie lenger sør.

I år har det derimot ikke blitt mye hvile for verken motorer eller mannskap hos vokterne av indre Oslofjord. I sommerværet har flere og flere oppsøkt fjorden for å få et etterlengtet avbrekk fra den kvelende heten på land.

— Denne sommeren har vært ekstrem. Det gode været har gjort at stadig flere har skaffet seg båt. Det har også ført til at vi har hatt mye mer å gjøre enn på mange år, forteller Brekke.

Sjøtjenesten i Oslo politidistrikt får stadig ansvaret for større strekninger. Da er det greit å ha en kraftplugg som den nye RIB'en "Klar" å komme seg fram med. Foto: Christian Boger

Årets sommer er også den første sommeren etter politireformen hvor politidistriktene Oslo og Asker og Bærum ble slått sammen. Dette betyr at sjøtjenesten, som nå er basert i Oslo, har fått et langt større ansvarsområde enn tidligere. Nå er politibåtene som er stasjonert på Akershuskaia i Oslos havnebasseng ansvarlige for politibåttjenesten helt ut til Drøbak.

LES OGSÅ: Promillerelaterte ulykker fra fritidsbåter må ned, mener arrangørene av Skandinavias største flytende båtmesse

— Vi har en fantastisk jobb hele året

Om hverdagen i sommer har vært rekordhektisk, finnes det også solsider ved en slik hverdag. På tur gjennom Middagsbukta i strålende solskinn slår det journalisten at dette jo må være et fantastisk arbeidssted. Ikke minst nå i sommervarmen. Kveldens båtmannskap kan ikke si seg uenig i det.

— Dette er en helt fantastisk jobb. Ikke bare nå om sommeren men faktisk hele året, smiler Eva Brekke.

— Vi blir litt sånn vinke- og hilsetjeneste. Det er faktisk utrolig hvor hyggelig de aller fleste her ute på sjøen er, istemmer makker Gjerustad.

Selv på en fredagskveld midt i ferien er det godt med fritidsbåter i populære Middagsbukta. Foto: Christian Boger

Plutselig blir stillheten brutt. Noen har sett oss på vei inn i Middagsbukta og kaller oss opp på VHF-radioens nødkanal 16, for å få politibåten til å dempe støyende musikk fra noen båter vi akkurat har passert.

Stemmen i den andre enden vil ha politibåten til å ta en u-sving for å snakke de støyende båtene til rette. Båtmannskapet bare rister på hodet. Det er enda tidlig på kvelden og musikken var, etter politiets skjønn, veldig lite forstyrrende.

Noen u-sving blir det ikke, og de musikkglade får fortsette festlighetene litt utover sommerkvelden.

Powered by Labrador CMS