Peter Nielsen er arbeidsleder på KaffeLykke. Han ønsker at de unge han jobber med skal få en pasjon for mat. Foto: Mona Gundelach Mikkelsen

KaffeLykke ser ut som en helt vanlig hipsterkafe på Grünerløkka, men er helkommunal

Utad fremstår KaffeLykke som en helt vanlig kafé, og det er ingen som ved første øyenkast vil tenke at den i stor grad drives av mennesker i arbeidstrening.

Dette er en svært populær sak fra mars i fjor som vi legger ut på nytt, til glede for nye lesere.

KaffeLykke er et møtested i nabolaget på Dælenenga, men er også bydel Grünerløkkas storsatsing for å hjelpe unge ut i arbeidsmarkedet. I de koselige, trendy kafélokalene på Dælenenga er til enhver tid seks ungdommer i arbeidstrening. To arbeidsledere fungerer samtidig som kokker og sosialarbeidere.

Dette er Fremtidshuset

KaffeLykke ligger i første etasje på Fremtidshuset. Huset er et oppfølgingstiltak for ungdom startet opp av NAV Grünerløkka i 2012.

Tiltaket har to ansatte, og samarbeider med flere aktører for å hjelpe ungdommene med å mestre hverdagen. Fremtidshuset leier ut ti leiligheter til 15 ungdommer, som får tett individuell oppfølging.

– Noen stusser kanskje over at vi er så mange på jobb, sier arbeidsleder Peter Nielsen. Han har bakgrunn som kokk og kjøkkensjef ved utestedene Den Gamle Major, Smia Galleri, Beach Club Oslo og Hukodden Strandrestaurant. Han er i tillegg yrkesfaglærer, har en bachelorgrad i ernæring og er tidligere bonde.

Gir de unge en pasjon for mat

Ved hjelp av sin store pasjon for mat leder han ungdom som har mistet retningssansen i livet.

KaffeLykke er kafeen på Dælenenga der naboer, venninner og småbarnsforeldre møtes. Foto: Eivind Røhne / Boligbygg

– Noen har hoppet av skolen, noen sliter med rus, andre trenger arbeidserfaring for å komme inn på arbeidsmarkedet. Mat kan brukes som et verktøy for læring og bygging av mestringsfølelse, sier Peter Nielsen.

Ungdommene her er i alderen 18 til 25 år og har arbeidspraksis i kafeen gjennom tiltak fra NAV.

Får selvtillit gjennom matlaging

Praksisen varierer fra en uke til fem måneder, og opplæringen skjer ut fra ungdommenes egne interesseområder. Noen vil lære om matlaging, andre vil øve på sine sosiale ferdigheter og får da opplæring i kasseapparat og å betjene kunder. Alle skal kunne delta i samtlige aspekter av kafédriften, men det finnes muligheter for spesialisering.

– Målet er å skape sosial trygghet og å gi ungdommene selvtillit til for å finne sin vei i livet. Terskelen for mestring er kanskje lavere her enn på skolebenken, tror Nielsen.

Får et måltid mat og en kaffekopp

Etasjene over kafeen rommer blant annet kommunale sosialboliger. Det tilbys rimelig mat og drikke, slik at alle skal ha råd til å stikke innom. Noen av gjestene kommer for å få bistand til å skrive søknader og CVer, mens andre trenger hjelp til å fikse en vaskemaskin i leiligheten over.

KaffeLykke er stedet hvor naboene på Dælenenga treffes. Foto: Mona Gundelach Mikkelsen

– Vi forsøker å bidra på alle måter vi kan, og om noen ikke har spist den dagen, får de gjerne et gratis måltid eller en kopp kaffe, sier Peter Nielsen.

Når det arrangeres dugnad i nabolaget, er det på KaffeLykke naboene samles over en matbit og en prat. Her foregår beboermøter, barseltreff og venninnelunsjer, eller folk dropper innom.

Maten lages fra bunnen av

Maten som serveres, er laget fra bunnen av, på stedet. Kafeen serverer et varmt måltid om dagen, og disken bugner ellers over av velduftende bakverk, smørbrød og hjemmebrygget brus og ingefærøl.

KaffeLykke-boller. Foto: KaffeLykke

– At ungdommene har bidratt og produsert tingene vi serverer, skaper eierskap, stolthet og en følelse av mestring, mener Nielsen.

KaffeLykke produserer brød og bakervarer for rundt 70 kilo mel i uken og bruker i snitt 15 kilo kaffe.

– Levende mat skaper nysgjerrighet hos ungdommene, uavhengig av om de ønsker å jobbe med mat eller ikke. Nysgjerrighet er viktig, mener arbeidslederen.

Ønsker å være selvforsynte

KaffeLykke har ambisjoner om å dyrke flere av ingrediensene de bruker i det daglige.

– Til sommeren ønsker vi å anskaffe flere plantekasser for å dyrke diverse urter, sopp og, etter hvert, kaffe. Målet er å bli så selvforsynte som mulig, sier Nielsen.

Kafeen formes i stor grad av deltakerne, selv om NAV og arbeidslederne legger rammene. Ungdommene får tett oppfølging, og gjennom ukentlige samtaler drøftes progresjon og utvikling. Faller den unge utenfor og slutter å dukke opp på jobb, blir personen fulgt opp.

– Gjennom positivitet og glede skaper vi forhåpentligvis et eierskap til kafeen og en vilje til å komme på jobb. Vi skaper noe sammen, sier Peter Nielsen.

— Det viktigste er å tenne en gnist

KaffeLykke serverer ett varmt måltid om dagen. Foto: KaffeLykke

Ungdommene som har hatt arbeidstrening på KaffeLykke kommer ofte innom etter endt praksis for å hilse på og oppdatere arbeidslederne og tidligere kollegaer. Mange av dem har blitt inspirert til å jobbe på kafé eller restaurant, noen har valgt andre veier.

– Det viktigste er at vi har bidratt til å tenne en gnist hos ungdommene som får dem til å ønske å gjøre noe.

Byens billigste og beste

I dag er området rundt Dælenenggata 37 og 39 en plass der mange vil være. Det har vært en stor forandring fra uhyggelig parkeringsplass til folksom park. Boligbygg har rustet opp parken utenfor, og Bymiljøetaten har ordnet med bedre søppelsortering. Bydelskafeen har bidratt til trivselen.

– Jeg gikk rundt og rekrutterte gjester til kaféen, sier Imran, til BoBra-magasinet. Imran er en av flere som har jobbet på KaffeLykke.

– Flere jeg snakket med sa at de ikke hadde hørt om kaféen, men kom siden jeg inviterte dem. Det var veldig kult. Kaféen er kanskje byens billigste og beste, mener han.

Imran har tidligere jobbet på KaffeLykke. Foto: Eivind Røhne / Boligbygg

KaffeLykke holder åpent mandag til fredag 08.00-15.00, bortsett fra torsdager 08.00-14.00.

Powered by Labrador CMS