Foreningen Politihestens Venner frykter ryttertjenesten i Oslo politidstrikt går mot nedleggelse.

12.000 personer på Facebook kjemper for at Oslo fortsatt skal ha ridende politi

I løpet av tre dager har gruppa "Bevar det ridende politi i Oslo" fått nesten 12.000 følgere på Facebook. — En viktig støtte i kampen videre, sier leder i Politihestens Venner, Tor-Arnt Roko.

Publisert

Politihestene har lenge vært en kjent og kjært innslag i Oslos gatebilde. Men år etter år er deres eksistens blitt truet hos et lokalpoliti som stadig får strammere budsjetter.

For tre dager siden startet derfor leder i foreningen Politihestens Venner, og tidligere operativ leder i rytterkorpset, Tor-Arnt Roko, støttegruppa "Bevar det ridende politi i Oslo"Facebook.

— En formidabel respons

Per i dag har nesten 12.000 personer meldt seg som følgere av gruppa.

— Responsen har vært formidabel. Dette viser bare hvor mye det å bevare politihestene betyr for folk i byen, skriver Tor-Arnt Roko.

Den tidligere politilederen mener støtten rytterkorpset nå får fra vanlige folk blir viktig å ta med seg videre inn i kampen for at avdelingen på Akershus festning skal overleve i framtida.

Vinter, vår, sommer og høst - oslofolk er vant til å se ridende politi i gatene.

— Det er ikke bare nok at vi har en gruppe med et høyt antall medlemmer. Nå starter jobben med å overbevise de som har bestemt budsjettkuttene, samt å påvirke politikere, myndighetspersoner, media, influensere, hestefolk og kjendiser til å tale vår sak, skriver han.

Opprettet for å redde rytterkorpset

På Facebook går det fram at Roko og organisasjonen "Politihestens Venner" mener det nå kan gå mot en nedleggelse av det ridende politi i hovedstaden.

Fra høsten av har ledelsen i politidistriktet varslet at de vil redusere antallet ryttere fra 14 til seks grunnet pengemangel.

— Denne gruppen er opprettet for å rette fokus på den aktuelle situasjonen, hvor rytterkorpset er varslet underlagt så sterke økonomiske nedskjæringer og nedbemanning, at avdelingen ikke kan fungere effektivt, skrives det.

Blir budsjettkuttene vedtatt, frykter Politihestens Venner at årets 17.mai-tog kan bli det siste med hesteeskorte.

— Dette kan bare tolkes som en begynnende "sniknedleggelse" iverksatt av krefter som ønsker at avdelingen skal legges ned, heter det videre.

Som bakgrunn for nedskjæringene skal ledelsen i Oslo politidistrikt vise til reduserte økonomiske rammer, som følge av økte strømpriser, priser på drivstoff og varer generelt.

— Vil bli en fattigere by uten politihestene

Skulle budsjettkuttene bli vedtatt, frykter venneforeningen at årets 17.mai kan bli den siste nasjonaldagen publikum får oppleve politihestene i byens gater.

— Uten politihestene vil byen stå fattig tilbake. Denne gangen ber vi ikke om penger, men om uttrykt støtte og ønske om å bestå, sier venneforeningen.

Den tidligere operative lederen for rytterkorpset mener det er gode politifaglige grunner til å opprettholde hestene som en del av oslopolitiets hverdag.

— Hester utstråler styrke og overtak, men samtidig en mildhet hos mennesker som liker dyr. De er kontaktskapende, folk kommer for å klappe, og politiet vil komme positivt i kontakt med publikum.

— Man sitter høyt og har god oversikt, og er derfor også lett synlig selv. Overfor menneskemengder er de uovertrufne, da de er effektive til å skyve på folk. skriver han i Facebook-gruppa.

Powered by Labrador CMS