Statsmeteorolog Siri Wiberg sier det ikke er umulig med en hvit jul i Oslo i år. Om det blir nok snø til å lage snømann midt i hovedstaden i romjulen som på dette bildet fra et par år tilbake, er høyst uvisst.

Dette sier statsmeteorologen om juleværet i hovedstaden: – Ikke umulig med hvit jul i Oslo

– Det kan komme omtrent fem centimeter med snø natt til torsdag og utover dagen, sier statsmeteorolog Siri Wiberg. 

Publisert

Siden oktober har Oslo og andre deler av Sørøst-Norge opplevd snø, og Skiforeningen har meldt om uvanlig tidlige preparasjoner av skiløyper i Marka. 

Men i løpet av de siste dagene har temperaturen steget, og mye av snøen har smeltet i Oslo. Statsmeteorolog Siri Wiberg mener det likevel ikke er umulig at Oslo kan få en hvit jul i år. 

Det er foreløpig ikke særlig hvitt verken i gatene, på trær eller tak i Oslo sentrum.

Snø og sludd

– Det kommer nedbør natt til torsdag, mest sannsynlig i form av snø fordi det blir minusgrader. I løpet av dagen vil nok temperaturen stige med en plussgrad eller to, og vi kan da forvente oss sludd, sier Wiberg. 

Nok så ruskete vær kan det bli: Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for snø i Oslo-området, gjeldende fra klokken 06.00 om morgen torsdag til klokken 19.00 om kvelden samme dag.

Slik ser kartet for farevarselet for snø i Oslo-området torsdag ut.

I den forbindelse oppfordres reisende til å beregne ekstra tid til transport og kjøring, og sjåfører om å sørge for riktig dekkbruk samt å kjøre etter forholdene. Behovet for beredskap vurderes fortløpende av beredskapsaktørerne.  

– Kan komme fem centimeter

Selv om temperaturen nok vil stige i løpet av dagen på torsdag, mener Wiberg at snøfallet vil være stort nok til at noe sannsynligvis vil bli liggende igjen. 

Statsmeteorolog Siri Wiberg sier det ikke er umulig med en hvit jul i Oslo i år.

– Det kan komme omtrent fem centimeter med snø natt til torsdag og utover dagen. Noe av det blir nok værende selv om temperaturen stiger litt, så vil det bli kaldere igjen inn mot helgen og julaften. Da kan vi forvente oss skare på snøen, legger Wiberg til. 

Glattisen må vi nok også regne med at blir værende en stund til. 

– Det hjelper jo ikke med snø oppå det glatte, så det er nok lurt å fortsette å ha broddene tilgjengelige en god stund fremover, ler Wiberg. 

Kan snø på julaften

Wiberg melder om at lille julaften vil være fint med oppholdsvær, og på julaften kan man forvente at det skyer litt til. 

– Det kan komme noe snø på julaften, men dette er vanskelig å fastslå, sier hun. 

Wiberg mener romjulen også kan by på mer snø og temperaturer stort sett under null. 

Om det blir snø på grener og trær denne romjulen, som her i parken ved Olaf Ryes plass i romjulen et tidligere år, gjenstår å se.

Snø på trærne er noe de fleste av oss synes er vakkert, og som kan bidra til postkort-julestemning. 

Det er muligheter for at noe snø vil legge seg slik at det blir hvitt dekke under julegatene i hovedstaden også i år.

– Hvis det blir varmere etter snøfallet på torsdag, så kan det jo hende at snøen på trærne smelter før jul. Men hvis vi får tåke og minusgrader, som er en mulighet på julaften, så kan det bli frostrim på trærne. Det er jo veldig vakkert, sier Wiberg. 

Mulig å få til en skitur 

Selv om det har blitt noe mildere den siste tiden, har det ikke gått for hardt utover skimulighetene i Marka, så de som ønsker seg en skitur i juleferien, ser ut til å få muligheter for det. 

Skiforeningen meldte på søndag at særlig Vestmarka-løypene har klart seg bra, til tross for stigende temperaturer og litt hardt føre. For eksempel kunne de melde om at Myrløypa i Vestmarka hadde hatt tørrvoksføre og gode forhold i helgen. 

Powered by Labrador CMS