Over hele østlandet kan man tirsdag ettermiddag se noen linseformede og fargerike skyer i himmelen.
Fenomenet kalles perlemorskyer, og oppstår når solen er rett under horisonten.
– De oppstår gjerne når det mye vind som passerer over fjell og dermed danner bølger i atmosfæren, forklarer statsmeteorolog Siri Wiberg til VårtOslo.
- Bryter lyset i krystallene
Når forholdene ligger til rette for det så kan fuktighet føres langt opp i atmosfæren og danne skyer der, som består av krystaller, forklarer meteorologen.
Annonse
Statsmeteorolog Siri Wiberg har tatt dette bildet av perlemorskyene over Oslo i dag.Foto: Siri Wiberg
– Når sollyset skinner på disse krystallene nedenfra, som skjer rundt solnedgang og rundt soloppgang, så brytes lyset i krystallene og det oppstår fine perlemorsfarger i skyene. Kjempeflott og ganske uvanlig, sier Wiberg.
Perlemorskyer over Nesodden og Bunnefjorden sett fra Nordstrand i dag.Foto: Cornelius Poppe NTB
Det er som regel i perioden desember til februar at perlemorskyer oppstår, når atmosfæren er kald. Skyene oppstår i stratosfæren, og kalles derfor også polarstratosfæriske skyer.
Kun på Østlandet
Vakthavende ved meteorologisk institutt, Per Egil Haga, sier at værfenomenet kun kan skje på Østlandet, da man er avhengig av vestavinden som kommer over fjellene.
Perlemorskyer på himmelen over Bygdøy skapte en spesiell stemning i ettermiddag.Foto: Lise Åserud / NTB
– Vi har ikke noe statistikk på hvor ofte perlemorskyer inntreffer, men kanskje en til to ganger i sesongen. Så kan det være vintre hvor vi ikke ser noe i det hele tatt. Men det er ekstra spektakulært i dag siden det er så kraftig, sier Haga til VårtOslo.
Det er som regel i de nordlige stedene på jorda at en kan oppleve disse skyene, som i Norden, Alaska, Canada og Russland.